Průchodky do sudu

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?) 
22.5.2008 18:56

Smysl to má u nového filtru (to je Váš případ), nebo u použití nějaké chemie či léčiva v nádrži. Pro náběh filtrů u našich zákazníků používám prakticky vždycky přípravek Biokick, někdy společně se sadou nitrifikačních bakterií pro nádrže Bacto plus. Ty ostatní přípravky neznám, a nemám s nimi osobní zkušenost.

host - 165.146 (?), 24.5.2008 18:25

Tak jak probíhá startovní fáze nového filtru? Ještě jsem si uvědomil, že jsme neřešili otázku UV lampy. Pokud ji máte, či plánujete, tak mám dvě otázky: UV bude na vstupu do filtru, nebo na jeho výstupu? Jaký výkon UV lampy provozujete, či uvažujete?

Já na svém jezírku mám 25W s UV trubicí od Philipse, letos už jsem musel dvakrát čistit skleněný tubus, protože byl prakticky kompletně zanesený vodním kamenem. Vždy jsem si myslel, že UV má být vždy před filtrem, který by měl zachytit shluknutou řasu, nicméně již v několika projektech (i u velkých výrobců filtrů) je UV až na výstupu z filtru. Smysl mě nějak uniká.

Stratovací bakterie, to je další věc, o které by chtělo zjistit pár detailů. Minule jsem je objednal u Banata, po nalití do filtru jsem měl pocit, že lépe filtruje, což je správně. Zda to bylo ovšem bakteriemi těžko zjistím. Někde jsem četl, že pro nastartování filtru stačí nalít vědro vody z fungujícího rybníka a proces by měl být nastartovaný. Budeme muset pohledat na webu, co to ty bakterie vlastně jsou a kde si je chovat.

exn

host - 84.28 (?), 25.5.2008 9:13

Nejde to tak rychle, ani to nechci za kazdou cenu uspechat, komory s kartaci a jedou, sbiram prvni postrehy co a jak upravit, podarilo se mi sehnat vnitrni nadobu presne do sudu, a resim falesne dno z ceho ho vyrobit. Z duvodu mista ustoupim z varinaty A na variantu B, jakasi kopie Nexusu viz foto.

UV lampu zatim mam nejakou 9W, ktera byla u puvodniho filtru, nicmene ji nepouzivam, zatim nebylo treba. Pouze jse, koupil novou trubici a celou lampu rozebral a vycistil. Ted budu muset objednat kompresor a stavajici reklamovat stavajici cerpadlo, ma uz vyslapany rotor. Lampu mam na vstupu.  Na vystup ji davaji asi proto, at nezabiji bakterie ktere jdou do filtru. Pekny popis, co se tyka procesu ve filtru a jeho nabehu najdete na http://www.discus.cz/web/index.php?page=technika&clanek=28. Pres tyden s tim snad pohnu, tak nahodim par fotek...

Pslany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 84.28 (?), 25.5.2008 9:15

nevsimnul jsem si, ze nejsem prihlaseny, tak tedy fotky napodruhe...

Varianta A
Varianta A
VArianta B
VArianta B
Nexus
Nexus

host - 68.173 (?), 29.10.2008 21:17

Na obrázku nemáte Nexus filtraci, ale Easy POD, levnější a jednoduchou filtraci od firmy Evolution Aqua, pro malá jezírka a předfiltrace.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 25.5.2008 15:12

Použití UV lampy je možné za i před fitlrem, záleží, jaký způsob fitlrace používáte - ve zkratce řečeno, zda vodu tlačíte či odčerpáváte - to je hlavní důvod užití lampy před nebo za filtrem. Uváděné důvody z hlediska "sterilizace vody" jsou podle mého zcela podružné, zvláště v těch Wattech, o kterých hovoříte :) Pro obě dvě možná použití mám pro i proti - asi tak půl na půl

Pslany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 84.28 (?), 25.5.2008 22:51

No ja ji tlacim cerpadlem a lampa ma pripojku na 3/4 hadici tak ji mam na te hadici, protoze jsem mel obavy aby voda tou 3/4 stacila samospadem vytekat, v pripade  kdyby byla lampa na odtoku. Nekde jsem vycet, ze se doporucuje pri nabehu filtru nechat lampu odstavenou.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 26.5.2008 9:15

K lampě - na tom zařízení by měl být někde označen maximální možný průtok skrze zařízení, a schopnost (množtsví ošetřené vody) samotné UV zářivky - to druhé íslo by mělo být výrazně nižší. Pointa je v tom, že do trubice má přijít pouze to množství vody, které zářivky bezpečně ošetří - a vy tam podržíte vodu menším průtokem tak dlouhou, aby k tomu došlo. Zbytek vody (resp. nadbytek) pak pustíte bokem kolem lampy odbočkou, některé lampy už tetno by-pass mají přímo zabudován v sobě, společně s regulací průtoku.
Pochopil jsem, že máte lampu mezi čerpadlem a filtrem - jaký máte výkon čerpadla a jakou watáž UV lampy?
K tomu náběhu - někdy se vypnutí doporučuje, ale pokud použijete nějaký biostartér pro fitlr, je to po mém soudu zbytečné. Myslím že toto doporučení je v tu chvíli spíše psychologické - zvláště u výkonů dejme tomu nižších než 30W- ale nemám to podloženo ničím jiným než mojí malou zkušeností :)

Pslany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 225.162 (?), 26.5.2008 10:26

S tim bypassem super napad, to me teda netrklo ... Lampu a cerpadlo mam jeste stare s puvodni filtrace od heisnera, lampa 9W - casem ji vymenim za novou, silnejsi, ted me netrapi, ani ji nepouzivam, neni treba. Cerpadlo 2600l/h, ale vzhledem k tomu ze to tlacim cca 2 metry do vysky tak je to v realu o hodne mene, vzhledem k objemu prvniho jezirka neco pres 7m3 planuji koupit nejake s vykonem cca 4000l/h, aby to v te vysce bylo schopno tlacit neco pod 2000l a vymenilo to vodu v jezirku cca 4x denne, uvazuju spravne? Dival jsem se po radach OASE AQUAMAX ECO s pridavnym sanim pro skimmer nebo po Messner ECO X, nez se rozhodnu, je to i o penezich, objednal jsem si jako provizorku pro rychle reseni z Nemecka nejaky noname za necelych 900korun (3.200 Liter/Std. - 75 Watt Leistung - 3,2m Strahlhöhe),  zustane mi pak jako zalozni pro pripad poruchy...

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 26.5.2008 13:16

Nemám údaj pro provnatelný výkon, nejbližší možný mám u 18W UV - 2200 l/hod - pokud yb to šlo lineárně, a měl by jste podobnou konstrukci lampy, měl by jste skrze ní protlačit nějakých 1000 litů za hodinu.

Co se čepdla týče, tak o té frekvenci výměny vody se myslím vedou diskuze, a závisí to hodně od konstrukce fitlru - každou 5-6 hodinu bych měnil objem nádrže, pokud by byla bez ryb - ale můžete se dopídit i k jinému údaji, závisí, na koho narazíte :)
Pokud ale plánujete použití přídavného sání pro skimmer, tak zapomeňete na Aquamax 4000 ECO - aby fungoval skimmer (a dno zároveň s ním) je nezbytné minimum Aquamax 8000 a vyšší tzn. že pokud chcete sbírat i hladinu, a to efektivně, musíte mít silné čerpadlo, resp. dobrý filtr, aby ten objem vody pojmul.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz