Bazén bez filtrace - jak dlouho vydrží voda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.161 (?), 13.6.2011 20:14
hmm no docela to de.. jaký má ten bazén rozměry?? ted by mě docela zajímalo chemické složení vody, zda je po těch 27 dnech skutečně nezávadná...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.23 (?), 25.6.2011 23:40
Perfektní diskuze, hodně jsem se tu dozvěděl. Asi si jí budu muset projít ještě jednou a pečlivěji číst. Teď jsem to vazl jenom hopem. Věřím že i jíným lidem to dost pomůže.
Mám nafukovací bazén pro děti o objemu 1100 litrů. Teď tam mám asi půlku. Vodu jsem napustil, přikryl plachtou a i při chladných dnech co byly stačí trochu sluníčka a pod plachtou je teplo a vodu to dost ohřeje. Neměřil jsem teplotu, takže čísla nemám. Než tam děti vlezou, mají vaničku před bazénem, aby si omyly nohy od trávy, takže nečistoty snad tak často řešit nebudu. Fígl s roztočením vody určitě vyzkouším. Vysát vodu samospádem chci taky vyzkoušet, ale jelikož je vše na rovině, nevím jak to bude fungovat a čím to nasaju. Asi po 3 dnech je voda čisťounká, ale na dně po stěnách je sliz a pěkně to klouže. Co to znamená??? Vodu mám ze studně zadarmo, takže mě netrápí ji vyměňovat docela často, ale zas je aspoň den, dva prodleva, než se ohřeje si myslím - ještě nemám vyzkoušeno. Pořídím asi nějaké savo pro bazény. Tableta 5v1 vypadá dle vašich zkušeností taky dobře. Ještě budu muset zjistit ceny a pak se do toho pustím.
Můžete mi prosím ještě někdo vysvětlit co je to vločkovač?
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 208.90 (?), 26.6.2011 7:28
V podstatě jsem toto dříve prožil s nadzemním bazénem. Důvody byly v našem případě 2. 1. Snaha o co nejméně chemie v bazénu, 2. Cena chemie a v podstatě nulové znalosti o jiných přípravcích i přímo daleko levnějších výrobcích mimo předraženou bazénovou chemii. Na kvalitu vody v bazénu má vliv několik faktorů - jakou vodu jsme napustili, jak dodržujeme hygienu, teplota vody, obsah org. látek - hmyz, mastnoty, udržování pH v rozsahu 6,5-7,5, dezinfekce, bez které to nejde, ale je možné si vybrat. Fáze vody jsou čistá, voňavá po napuštění, ideální kdyby takto vydržela, sliz na všech ponořených plochách - první příznaky nedostatku dezinfekce, ale voda je čistá, v podstatě poslední varování na nízký obsah dezinfekčních prostředků, voda začíná zelenat, tím je nastartován proces velmi rychlého růstu řas - razantní řešení např. chlor šok, potom flokulant, neboli vločkovač, který malé nečistoty vysráží na větší zachytitelné filtrací. Málo dezinfekce i hygieny se projevuje tím, že na dně je následující den jemný kal, který se obtížně zachycuje ve filtru a rychle se víří ve vodě. Takže i velmi málo chemie je na škodu, potom to musí zachránit velká dávka. Zelené úsady na dně zásadně nevysávejte do filtrace, ale do odpadu, jinak si zamoříte celý bazén. Tím jsem se dostal k bazénům s filtrací, což je nutnost a velká výhoda v údržbě vody. Vliv pH je nejen na účinnost dalších přípravků, ale také na životnost bazénu a jeho vybavení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6579) - 147.107 (?), 26.6.2011 9:52
Zkušenost - zatím jen krátká - s bazénem 2300 l bez filtrace. Jsem bazénový začátečník, okolnosti mne donutily koupit alespoň takové plivátko. Po pročtení diskusí jsem použil tento postup: V pondělí napuštěno studniční vodou, 9 st teploty, lehounce zkalenou. Dávkováno Savo podle návodu, skalice 3g/m. V úterý přidán vločkovač. Středa odsátí kalu, přidání plováku s multi tabletou. Čtvrtek opět kal, bez zásahu. O víkendu kal, pokus o úpravu nízkého Ph.
Voda je naprosto čirá, jiskrná, stěny bez slizu. Zápach po chlóru nepatrný, skoro žádný. Na dně je stále kal, který jde obtížně vysát jen hadicí, bude to chtít sací kartáč. Pro mne překvapivě rychle se bazán nahřívá, druhý den při svitu slunce měla voda 24 st. Problém mám s nízkým Ph, zachlorováním dost klesá, zatím se to snažím řešit jedlou sodou z marketu. U nás je kyselá půda a podloží není vápenaté.
Závěr, bez filtru to - možná dočasně - půjde, bez sacího kartáče ne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|