Mám bazén kruhový 3,66m s kartuší už asi 15 let. Za tu dobu jsem jednou musel koupit nový. Začátky byly krušné. Zakalování, výměna vody, neustálé filtrování, skládání na zimu.
V současné době používám filtraci tak jednou za měsíc a jen pro formu. Dříve jsem totiž podceňoval měření a úpravu pH. Od té doby, co jsem začal regulovat pH, tak opravdu stačí bazén roztočit a po uklidnění vody odsát ze středu bazéhu nečistoty. Z povrchu čerstvé nečistoty odstraňuji síťkou. Zejměna před večerním zakrytím. Jestliže je dlouho chladno a nechce se mi do vody, roztočím vodu pádlem.I jemné usazeniny se dají odsát, je to jenom trošku pracnější. S bazénem se musí umět žít. Dnes už bych se nebál bazénu i zcela bez filtrace. A ujišťuji, že se jedná o křišťál. Po těch letitých zkušenostech bych se i za mírně zakalenou vodu styděl. Na zimu odpustím vodu jen pod přívod filtrace a ošetřuji ji stejným způsobem (pádlem) do listopadu. Na jaře je voda takřka absolutně čistá (až na několik pavouků), dopustím 2 kubíky vody, upravím pH a jede se dál.
Upozorňuji, že samotný chlór, zejména při vyšších teplotách nemusí stačit. Pokud je rozhozené pH, tak nemusí být tableta ani Savo dostatečně účinné. A pokud se už něco v bazénu rozmnoží (voda se začne kalit), pak ovšem začne být problém, protože i když zastavíte tvorbu řas, ty klesnou ke dnu a pak už je čištění náročnější. Měřením pH a jeho regulací se ušetří i za chlórování. Chlór je taky potřeba měřit. Chci se koupat ve vodě a ne v chlóru. Natož v modré skalici.