Jak ostřihat tuto třešeň?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.66 (?), 9.3.2015 10:16, zobrazeno: 18054x
Prosím o radu jak ostřihat tuto třešeň, mělo to být už na podzim, ale strávil jsem loňský rok po nemocnicích. Třešeň jsem loni na jaře zasadil a ostříhal podle zdejších rad ale nevím co s ní dál...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.66 (?), 11.3.2015 12:05
Tak jsem ji ostřihal a jeden terminál zrušil úplně, děkuji za radu snad jsem jí neublížil, je to první strom který jsem zasadil tak by mě to mrzelo.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.241 (?), 9.4.2015 13:57
Dobrý den,
ráda bych také požádala o radu, jak ostříhat na podzim vysazenou třešeň (Lapins na Coltu). Podle mého mají všechny kosterní větve příliš ostrý úhel a nevím tedy jak vést řez. Předpokládám, že jedna z "dvojáku" půjde odstranit úplně? Děkuji za případné reakce. Lucie
|
|
|
|
|
|
|
Dave3 - Stříbrný Zahrádkář (102) - 220.132 (?), 29.4.2015 21:55
Lucie, byla by ještě fotka z jiného úhlu? A taky detail toho spodního rozvětvení. Nicméně vyjádřím se i k tomu co mám k dispozici. Zaprvé záleží na vás, jak vysoký chcete kmen, a jak ostré úhly kosterních větví, popřípadě bujnost jednotlivých větví, jste ochotna akceptovat. Na první pohled se mi zdá, že ta větvička, co směřuje docela hezky do boku, je trochu slabší, než by mohla být pro roli kosterní větve. Ale to se mi možná jen zdá, že to z té fotky nerozeznávám dobře. Co se týče těch dalších, strmějších, tam vyberte jednu, která se vám zdá vhodná pro terminál (měla by být asi nejlépe ta nejsilnější a nejlépe postavená - kolmá). Vypadá to, že ta další kosterní větev je v příliš ostrém úhlu ke kmínku, takže tu bych odstranil. Taky přichází v úvahu použití rozpěrky, pro dosažení většího úhlu rozevření. Já bych ji ale raději odstranil, z tohoto pohledu to vypadá, že je to příliš ostrý úhel na nějakou nápravu. Takže by vám asi zbyl terminál, a ta jedna pěkná větvička do boku směřující. Kosterní větev bych pak možná trochu zastřihl, pokud by se z koncového pupenu neklubalo nic bujného. Terminál taky zastřihnout, běžně by prý měl přesahovat vrchol kosterních větví asi o 20cm, podle mě spíš minimálně 20cm. Kosterní větve narostou nové, a můžete si je klidně vypiplat podle svého.
Dave
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.56 (?), 20.4.2015 23:39
mohu také poprosit o radu který terminál odstranit? koncem min.roku jsem koupil zahradu a mám dvoják zřejmě ukázkový... starý strom. Takže otázka možná bude jestli porazit úplně nebo udělat záchranný pokus :-)
levá strana dvojáku směřuje na západ, pravá na východ
Pepa
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 247.50 (?), 21.4.2015 7:25
To je zajímavé, že jak někdo koupí zahradu, tak hned se z něj stane Mesiáš a začne zachraňovat svět nebo aspoň strom i když to ten strom vůbec nepotřebuje.
To by mne zajímal proces ve vaší hlavě, který vedl k nápadu, že strom zachráníte, když mu uřežete jednu z těch větví.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.56 (?), 21.4.2015 21:31
děkuji pane Vysloužile za seriozní odpověď, opravdu se v pěstování nevyznám proto hledám rady. Nápad s odříznutím jedné větve samozřejmě není z mé hlavy, někteří tvrdí že u dvojáku se prý doslova předhánějí v růstu obě větve. Určitě jej snížím
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|