Zdravím všechny příznivce dobrých višní. Morelu pozdní, o které jste psal, měl kdysi soused. Černající dobře vyzrálé plody nebyly vůbec špatné. To samé by mohlo platit i o Meteoru, který v této pozdní fázi zralosti přece jen nějakou sladkost pobral, a to je pak jiná degustace takových to višní. Paní Lída psala, myslím, ve vlákně višeň Meteor Korai o mnohem lepší chuti typicky pouze konzervárenské odrůdy (kyselejší plody) Morellenfeuer, než u universální Újfeherói fürtös. Stejně "kyselejší" zkušenost mám s Újfeherói fürtös i já. Jako chuťově plnohodnotnou náhradu za famózní Köröšskou, jak se psalo, bych Újfeherói fürtös neviděl. Ovšem určitě se jedná o velmi plodnou odrůdu s velkými a atraktivními plody. Pro přímý konzum je oblíbená Érdi bötermö, Královna Hortenzie, Favorit, Sladkovišeň raná a snad i Vackova. Typicky konzervárenské odrůdy jsou údajně Fanal, Morellenfeuer, Morela pozdní (nejsou vhodné pro přímý konzum pro silnější kyselost). Univerzální (vhodné jak pro přímý konzum, tak průmyslové zpracování jsou Érdi bötermö, Újfeherói fürtös, Záhoračka, Kelleriis 14, Köröšská. V prodeji jsou i jiné novější odrůdy.