from martin to martin: Tak ten elektrický lis funguje takto, představte něco jako bluboký talíč (polovičních rozměrů se zvednutými okraji) : kulička ovoce padá na rotující kulaté struhadlo (dno talíře), štáva protéhá dolu. Zbytek hmoty se odstředivou silou veden k okraji struhadla kde struhadlo přechází v sítko a to se zvedá do výšky pod úhlem 45° a opět zbytek štávy protéká dolů. Odštavená dužina rotuje po sítku až konečně suchá přepadává sítko a padá do sběrné nádoby.výkon 250W řiditelné otáčky podle druhu ovoce.
dokonalý přístroj - sítko rotuje a tak se nezanáčí - čistí se samo
to daniela: není pravda že elektrické jsou nevhodné. Pouze nevhodné jsou odstředivé (na ten to druh ovoce). Kdybych žádný neměl koupil bych si: Masořezka ETA 107590000
to Miloš Vysloužil: můžete klidně nadrtit (statně co PORKERT dělá?) a pektin, o (způsobující rosolovatění) odstraníte práve 3 dny odstátím. Si myslím :-)
Takže jsem použil tento postup: namlýt na elektrickém strojku(viz výše) dát do 5 litrových sklenic, přidat pár žlic cukru a při pokojové teplotě (26°) nechat 3 dny odstát. Přes gázu přefiltrovat přidat na 1 litr cuktr 0,75 kg cukru a 5g kyseliny citronové a přivést k varu. Zbírat pěnu a povařit 2-5 min. Necha trochu zchladnout a stáčet přes hadičku do PET lahví.
Uf mám z 2 10l kýblů rybízu 10 litrů štávy a jsme hotovej :-) Okoštováno a výborné.
Martin