Rybízová štáva - postup



host - 132.221 (?)
1.7.2008 10:58

Zkoušel někdo vyrobit šťávu z třešní nebo višní? Budu vděčná za radu máme na naše poměry nadbytek úrody a a nerada bych to nechala schnít na stromě. Děkuji V. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 12.2 (?), 20.7.2008 21:48

Babička též používala celá léta na oďšťavnění ruční lis. Několikrát jsem si to zkusila, ale je to hrozná dřina. Musel tedy odšťavňovat manžel. Když nám pak ježíšek nadělil nějaké penízky, rozhodla jsem se investovat do elektického odšťavnňovače Omega Juicer. Nemá to chybu. Zatímco se mi lisuje rybíz, já vymývám skleničky, apod. S oblibou teď u nás odšťavňují i děti (4 a 2 roky). Doporučuju. Letos poprvé mě zavařování baví.

Irena

                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 20.7.2008 22:09

Pokud z rybízu dělám marmeládu, nebo dřeň, tak používám jedině ruční lis. Je pravda, že si člověk trochu zacvičí   - mám to místo posilovny, ale je to nejosvědčenější způsob.  Elektrický lis se mi vždycky tak zanese, že drhnout ho pak je horší, než ten tělocvik!  Zdravím - Daniela.

                     
host - 12.2 (?), 22.7.2008 22:04

Mohu se, Danielo, zeptat, jaký typ el. lisu používáte? Mně se totiž zatím nic podobného nestalo. Tedy vlastně stalo, ale jen v případě ručního lisu. Několikrát během práce jsme museli celý lis rozmontovat, umýt a zase složit, abychom mohli pokračovat v práci. Omega funguje na bázi otočného šneku, který ovoce drtí a lisuje za nízkých otáček. Odpad vychází prakticky suchý, až mě to samotnou překvapilo. Toho jsme u ručního lisu nikdy nedosáhli. V neděli jsem odšťavňovala cca 20 l rybízu a 10 l angreštu. Ani jednou se nezanesl a velmi snadno se čistí. Pokud ruční lis berete jako posilovnu, tak tomu rozumím. Já už se k němu nevrátím.

                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 24.7.2008 0:12

Používám WS robot, který má mimo jiných nástavců i lis na ovoce. Zdravím - Daniela.

                     
host - 199.99 (?), 25.7.2008 11:25

Mohu se prosím zeptat, do té Omegy dáváte rybíz na kouscích větviček, nebo otrhané bobulky? Já dlouhá léta používal na lisování rybízu šnekový nástavec na mixér Eta, do kterého jsem to házel i s větvičkami. Už ale dosluhuje, tak se poohlížím po něčem jiném.

Víťa

                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 25.7.2008 23:25

Natrhám rybíz, operu a do stoje to házím i s větvičkami - jinak by to bylo moc pracné a strávila bych na tom zbytek mládí.  Zdravím - Daniela.

                     
host - 206.183 (?), 9.7.2009 21:59

Sháněl jsem taky lis.Nejdříve jsem si ho uděllal s pet lahví.Dvoulitrovou jsem rozřízl, nechal spodní část do které jsem udělal otvory.11/2 litrovou jsem naplnil vodou a to byl ten, dá se říct, píst.Šlo to dobře, ale přestalo mě to bavit.Na internetu jsem našel dost lisů.Stačí zadat lis do hledáčku.Pro větší množství mám odšťavňovač a pro menší množství příruční lis.Vypadá jako lis na česnek, ale je větší.

                     
host - 3.169 (?), 1.7.2008 10:41

from martin to martin: Tak ten elektrický lis funguje takto, představte něco jako bluboký talíč (polovičních rozměrů se zvednutými okraji) : kulička ovoce padá na rotující kulaté struhadlo (dno talíře), štáva protéhá dolu. Zbytek hmoty se odstředivou silou veden k okraji struhadla kde struhadlo přechází v sítko a to se zvedá do výšky pod úhlem 45° a opět zbytek štávy protéká dolů. Odštavená dužina rotuje po sítku až konečně suchá přepadává sítko a padá do sběrné nádoby.výkon 250W řiditelné otáčky podle druhu ovoce.

dokonalý přístroj - sítko rotuje a tak se nezanáčí - čistí se samo

to daniela: není pravda že elektrické jsou nevhodné. Pouze nevhodné jsou odstředivé (na ten to druh ovoce). Kdybych žádný neměl koupil bych si:  Masořezka ETA 107590000

to Miloš Vysloužil: můžete klidně nadrtit (statně co PORKERT dělá?) a pektin, o (způsobující rosolovatění) odstraníte práve 3 dny odstátím. Si myslím :-)

Takže jsem použil tento postup: namlýt na elektrickém strojku(viz výše) dát do 5 litrových sklenic, přidat pár žlic cukru a při pokojové teplotě (26°) nechat 3 dny odstát. Přes gázu přefiltrovat přidat na 1 litr cuktr 0,75 kg cukru a 5g kyseliny citronové a přivést k varu. Zbírat pěnu a povařit 2-5 min. Necha trochu zchladnout a stáčet přes hadičku do PET lahví. 

Uf mám z 2 10l kýblů rybízu 10 litrů štávy a jsme hotovej :-)  Okoštováno a výborné.

Martin

   

                     
host - 132.221 (?), 1.7.2008 10:58

Zkoušel někdo vyrobit šťávu z třešní nebo višní? Budu vděčná za radu máme na naše poměry nadbytek úrody a a nerada bych to nechala schnít na stromě. Děkuji V. 

                     
host - 44.120 (?), 1.7.2008 11:08

Zkoušela jsem dělat štávu z třešní za studena a připadala nám taková nijaká.Bez chuti.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika