Vhodný opylovač pro Althanovu renklódu?
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?) 21.8.2013 10:48
Musím se trochu Malvazinky zastat - musí se "umět" nechat vyzrát. Často plody hned po dozrání opadávají, když ale chytíte čas, kdy je plod na pohmat již měkký, ale drží na větvi, utrhněte jej - chuť nebude nic moc (dužnina trochu sladká, slupka nakyslá), ale potom je nechte tak 2 dny při pokojové teplotě (kontrolujte je, plody se od spodní části, kde se občas objevuje malá trhlinka, mohou kazit). Po těchto 2 dnech se chuť pěkně rozleží a plody jsou chutné, šťavnaté i s aroma, které jsem si myslel, že tato odrůda nemá. Plody lze pak uchovávat v chladničce bez újmy na kvalitě i přes týden.
Dříve jsem bral Malvazinku jako něco, co na zahradě již dlouho roste a tak to "z úcty" k věku ji musím zachovat a úrodu nějak rychle zpracovat. Letos po výše zmíněném postupu jsem objevil chuť Malvazinek.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 14.199 (?), 21.8.2013 6:35
Zdravím vespolek.
I když to s tématem moc nesouvisí, nechci zakládat nové vlákno. Althanova po dlouhých letech poprvé zarodila a jsem zklamaný. Plody jsou vybarvené, padají i ty nečervavé. Když vezmu viditelně zralý a měkký plod, rozpůlený jde krásně od pecky, ale chuť je zklamáním. Naprosto bez aroma, ani sladká, ani kyselá, prostě chutná to jako myrobalán od cesty, chuť neutrální hmoty. Možná je to vysokou polohou, nevím, ale čekal jsem něco jiného.
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.147 (?), 21.8.2013 7:14
Mate skutecne Althanovu? Taky jsem se domnival, ze mam Althanovu - tak jsem ji kupoval - ale ted jsem na 99 % presvedcen, ze je to Malvazinka. Kazdopadne uz loni jsem se rozhodl, ze se s ni letos rozloucim a jako nahradu jsem vysadil Opal a Herman. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.147 (?), 21.8.2013 10:13
Slupka je cervena (ojinena trochu do fialova), kysela, jak psal pred nekolika dny pan MV. Althanova by mela zrat v nasi poloze o dost pozdeji. Mozna ji mame ze stejneho zdroje (kde si pletou Malvazinku s Althanovou), jsem z vedlejsiho okresu. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 21.8.2013 10:48
Musím se trochu Malvazinky zastat - musí se "umět" nechat vyzrát. Často plody hned po dozrání opadávají, když ale chytíte čas, kdy je plod na pohmat již měkký, ale drží na větvi, utrhněte jej - chuť nebude nic moc (dužnina trochu sladká, slupka nakyslá), ale potom je nechte tak 2 dny při pokojové teplotě (kontrolujte je, plody se od spodní části, kde se občas objevuje malá trhlinka, mohou kazit). Po těchto 2 dnech se chuť pěkně rozleží a plody jsou chutné, šťavnaté i s aroma, které jsem si myslel, že tato odrůda nemá. Plody lze pak uchovávat v chladničce bez újmy na kvalitě i přes týden.
Dříve jsem bral Malvazinku jako něco, co na zahradě již dlouho roste a tak to "z úcty" k věku ji musím zachovat a úrodu nějak rychle zpracovat. Letos po výše zmíněném postupu jsem objevil chuť Malvazinek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.147 (?), 21.8.2013 20:46
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|