TopTaste?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karelka - Bronzový Zahrádkář (72) - 215.40 (?), 30.3.2019 12:24
Zdravím Petře, já Topa kupoval loni zároveň s Hagantou, a právě že byl na podnoži myrobalánu se mi líbil, jinak jsem další údaje o této švestce nevěděl, až doma jsem se dočetl o té špatné odlučitelnosti.Jinak za ty roky jsem vystřídal nejméně 10 různých, ale vždycky se mi něco nelíbilo, mám jen omezený prostor na 11 stromků, ze švestek momentálně pravá švestka domácí z odkopku, čačanská lepotica, Toptasta, Hagantu a tříletou zelenou renklodu která je momentálně jak vánoční stromeček co na ní mám různých druhů na zkoušku...
Zruč nad Sázavou je skoro vrchovina a půda špatná, zkrátka bramborářský kraj, otec měl na zahradě všechno na vzrůstných podnožích, i jabloně na A-2, M-1a podobně.Já jsem začínal před 20 roky u jabloňí na J-TE-E a na podobných piďi podnožích přes M-9, pak MM 106, M-7, po veškerém laborování začínám, kde otec skončil, akorát jsem o 25 let starší, ale ta M-7 mi už u některých druhů stačí...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karelka - Bronzový Zahrádkář (72) - 215.40 (?), 31.3.2019 10:58
Posázaví má jistě své úrodné oblasti, tady v úrovni řeky maji lidé kolem domků meruňky i broskve, je tam závětří a naplavená zemina, jenže výš, kde je svah už to je horší.Otec celý život litoval, že si nevybral místo k obývání někde na Kolínsku, ale tady...
Pětiletý Tophit mi loni poprvé pořádně zarodil až jsem musel slabé kmínky podpírad, ale nenadchl tak musel právě udělat místo jiným...
Kolem Dolních Královic jezdím desítky let, rodiče pocházeli ze Sněta, tam jsem právě loni narazil na pozdnější hrušku kterou jsem zde nabízel k identifikaci, letos jsem si dojel pro roub a už ji mám přidanou na stromku s Konferencí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.7 (?), 25.6.2019 15:28
Mám 2ks Toptaste starší -kmen asi 8cm a 4ks mladší - kmeny od 2 do 4cm. Onehdy teďka se prohnala bouřka kdy za 25 minut napršelo 6 cm vody a poryvy větru nebyly z jedné strany, ale točilo se to opakovaně ze všech stran. Po bouřce zůstal jeden ze starších stromů nakloněný asi o 20 stupňů. Nezlomil se, jenom se naklonil a vedle kmene zůstala v hlíně mezera asi 5cm. Po důkladné kontrole zahrady jsem zjistil, že podobné mezery mezi kmenem a hlínou jsou téměř u všech Toptaste, i když zůstaly stát rovně. Žádné jiné stromy (celkem 37ks) neměly žádný náznak takového jevu. Vypadá to, že Toptaste má mechanicky slabší kořeny. Projevilo se to až v těchto extrémních podmínkách.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 237.162 (?), 25.6.2019 15:49
Korenova sustava u stromov zavisi od podnoze, ak to mate na wavite tak urcite bude slaba, inal liga by bol myrobalan.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.85 (?), 16.7.2019 20:03
Zdravím TomNR, máte peknú úrodu na tak mladom stromku. Postrekoval ste na jar proti pilarke a obalovačovi? Na akom podpníku ho máte zasadený? Michal
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|