TopTaste?



                     
host - 123.101 (?) 
29.4.2017 14:46

Tak tedy ještě jedna, možná blbá otázka, je to dobrá slivoň nebo ten Amers mám rovnou vyhodit a na podzim zasadit něco jiného.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 29.4.2017 18:54

Ano, otázka... řekl jste to sám. Slivoně, které je třeba po zasazení vyhodit, se u nás naštěstí neprodávají.

                     
host - 168.31 (?), 29.4.2017 19:43

mohla by toptaste fungovat na jednom strome s tipalou alebo hagantou?povedzme aj dat na jeden stromček tuto trojkombinaciu, ci by tipala prerastala obe odrody?

                     
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (642) - 42.221 (?), 29.4.2017 23:52

Já bych řekl, že obě přeroste Haganta. Alespoň u nás v sadě je to nejbujnější slivoň.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 30.4.2017 8:58

Zajímavé. Já bych pořadí bujnosti slivoní seřadil sestupně asi takto:
Top 2000, Presenta, Tipala, Amers, Těchobuzická...
Haganta mi roste spíš průměrně, asi jako Stanley.

                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 30.4.2017 9:24

Zřejmě budou rozhodovat podmínky stanoviště + dobře zvolená podnož.Nejbujněji mi roste Toptaste, Durancie,Špendlík valašský na myrobalánu, Presenta,Haganta a Tipala na St.Julienu rostou jen středně - bujně.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 30.4.2017 9:44

To je jasné. Podnož hraje důležitou roli. Já zatím všechny porovnával na myrobalánech. I mezi nimi mohou být rozdíly v růstu, jsou to vlastní semenáče.
   K nejbujnějším odrůdám bude rozhodně patřit i Lipnická a z těch nových německých Azzura a Juna. Naopak slabší růst vykazují Haroma, Harbela, Jolina.  Jofela a Joganta tak něco mezi.

                     
karelka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 215.40 (?), 29.3.2019 20:24

Zdravím, také jsem si loni pořídil TopTaste, bylo několik plodů, ale až letos bude na posouzení, bude hlavně do soudku a jak zde všichni připomínaji neodlučitelnost, ani já si nedělám iluze... Ale nikde jsem se nedočetl jestli ta neodlučitelnost se také projevuje v švestkovém knedlíku... :-)S lopáním na švesťák to bude asi horší.

Jako kluk si pamatuji, že otec někde koupil švestku která byla ve zralosti zelená, ale od pecky nešla vůůůbec... zato jako med.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 29.3.2019 21:43

Mám takový dojem, Karle, že ta neodlučitelnost je minulostí. V minulém roce si na žádnou nevzpomínám. Co mi připadá zvláštní, že jsou Toptasty, co dozrávají v srpnu a pak Toptasty, co dozrávají až po Domácí švestce. 

Toptaste
Toptaste
                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 29.3.2019 21:53

Toptaste síce ide ťažšie od kôstky, no úplne neodlučiteľná určite nie je. Každý rok vykôstkujem zopár desiatok kilogramov, takže to ide. Časť dužiny síce zostane nalepená na kôstke, no nie je to nič hrozné.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika