Pani zahradkari čo teraz napišem budete možno trošku zaskočení, po týždni som prišiel domov a išiel som do zahrady zmerat sladkosť Toptaste, bol som doslova šokovaný čo mi ukazal Refraktometer.Spravil som dobre že som slivky nechal na strome dlhšie ako iný záhradkári, tie čo sa trošku scvrkavali u vrchu plodu mali najvyšiu sladkosť. Refraktometer mam do 40 Brix tie scvrkle mali nad 40 Brix a tie ostatne 39 Brix, nemohol som tomu uverit zavolal som kamošom nech pridu oni zmerat zo svojimi mašinkami ten istý výsledok.Nechcel som ostat za blbca na tomto fore zavolal som kamošovi do plantexu a on mi vravel čo sa čudujem to je normálne voda sa odparuje sladkosť sa zvyšuje.Zajtra oberam pôjdu do súdka, pan Vysloužil dobre že ste počkal aj vy.Záhradkár čo na tomto fore zhanal Refraktometer doporučujem kúpiť višiu stupnicu ako mam ja.
Vrátil bych se ještě k tomu překvapenému pánovi. Nejdříve nevěděl jak se vyjádřit a pak konstatoval, že dužnina je masitá a aromatická. Pod masitou dužninou si lze představit dužninu pevnou a silnou a samozřejmě překvapilo to konstatování aromatičnosti, takže si opravdu nevymýšlím. Neodlučitelnost pecky od dužniny vymizela, pane Oldřichu a řekl bych, že Toptaste dělá postupně pokroky i v kvalitě. Jestli je třeba všechno přeroubovat na Toptaste je těžko říct, ale faktem je, že hodně odrůd zrajícím v tomto období Toptaste zastiňuje.
Toptaste je jedna z mála odrůd, která je částečně schopná konkurovat Domácí švestce. Nevím, jestli všude. Pan Vysloužil by se asi divil, jaké mohou některé plody postupem času dosáhnout překvapivě aromatické chuti. V drtivé většině ani ty nejmenší plody netrpí "jalovostí" a podle mě nemají pouze fádně sladkou chuť, jako některé jiné odrůdy. Neodlučitelnost dužniny od pecky už je dávnou minulostí.
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?),6.9.2016 20:53
Toptastů letos dozrálo len zopár, ale příjemně překvapily.Odlučitelnot, nic moc, fádní sladkost se letos nekonala a dostavilo se i aroma přípomínající Domácí trnky.Cukernatost 28 Brix.Kvalita plodů a odlučitelnost od pecky se zlepšuje se stářím stromů.
Pani zahradkari čo teraz napišem budete možno trošku zaskočení, po týždni som prišiel domov a išiel som do zahrady zmerat sladkosť Toptaste, bol som doslova šokovaný čo mi ukazal Refraktometer.Spravil som dobre že som slivky nechal na strome dlhšie ako iný záhradkári, tie čo sa trošku scvrkavali u vrchu plodu mali najvyšiu sladkosť. Refraktometer mam do 40 Brix tie scvrkle mali nad 40 Brix a tie ostatne 39 Brix, nemohol som tomu uverit zavolal som kamošom nech pridu oni zmerat zo svojimi mašinkami ten istý výsledok.Nechcel som ostat za blbca na tomto fore zavolal som kamošovi do plantexu a on mi vravel čo sa čudujem to je normálne voda sa odparuje sladkosť sa zvyšuje.Zajtra oberam pôjdu do súdka, pan Vysloužil dobre že ste počkal aj vy.Záhradkár čo na tomto fore zhanal Refraktometer doporučujem kúpiť višiu stupnicu ako mam ja.
Taky se scvrkávaly, ale tak začátkem září. Ostatní sežrali špačci. Nějaké dlouhé visení ptáci nepřipustí. Viset z nich za chvíli budu já, jestli nenajdu způsob jak je zlikvidovat. Je to celé hejno a objevuje se tady každý rok.
Taky bych nechal vyset, ale jeden strom opadal začátkem září a druhý obrali nezvaní návštěvníci. Už koncem srpna měly TopTasty 29Bx. Kvas z tak cukernatých plodů už chce speciální postup založení. Co poradí odborníci, aby ještě v lednu neměl kvas přes 10Bx? Kolik vody, jaké kvasinky...?
Pan Votrubec zajtra pofotim špeciálne kvasinky pre Toptaste su tam Enzýmy, vitamíny nazov kvasinky Erbslöh, su to nemecké kvasinky použivam ich prvý krát, ale výsledky zatial vinikajuce, tento typ mi dal kmoš čo chodi na sutaže a degustácie páleniek, ziskava zlate medaljle.Peter tebe poradim tiež ako sazbavit špačkov ale sukromne.
Pan Vysloužil ma pravdu, telefonoval som do pálenice Jelšovce, kde palia Toptaste, povedali mi že do kvasu Toptaste treba dávať kyselšie slivky.Tu su kvasinky pan Votrubec, ktoré som použil Distizym je tekutý.Zase to blbo otočilo fotky.