Toptaste

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
5.9.2015 20:19

Taky mám ten dojem. Určitě nejjakostnější plody slivoně, které jsem prozatím poznal. Jemná, přitom pevná a šťavnatá dužnina, jdoucí již slibně od pecky. Chuť tento rok vůbec nejlepší, plná, koncentrovaná. Nejlepší švestka jakou tady mám.

Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

sneck - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 195.173 (?), 21.8.2015 16:01

je nejaky zasadni rozdil mezi horizonem a teldorem pripadne mezi sylithem..prece jen teldor je dost drahy 100ml stoji 386 a horizon 50.ml 91.kc...

nam se vloni projevila i castecna hniloba a to se strikalo..

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 21.8.2015 22:58

Teldor je opravdu dost drahý a nikdo zatím nenapsal, že by byl za tu cenu nějak výrazně lepší. Švestky jsem proti moniliové hnilobě plodů ještě nikdy nestříkal. Jediný adept. který by to každoročně potřeboval je President. Jinak ale v minulém roce to byla moniliová pohroma, hlavně u pozdních odrůd. Jak vidíte z fotek, tak TOPTASTE nerozpraskal. Možná to bude tím, že je ještě málo zralý a v této fázi snad odolnější. V minulém roce přišel vydatný déšť až v pozdější zralosti.

Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 148.136 (?), 25.8.2015 21:16

Tak jsem dnes zavítal do místního hypermarketu na pravidelnou obhlídku prodávaných modrých peckovin - a ejhle - Toptaste, země původu ČR. V bednách směs různě velkých plodů ba i tvarů a barev, samozřejmě tvrdých, podtržených. Na pár nejzralejších plodech byly patrné malé prasklinky kolem stopky. Dužnina byla dosti masitá, pevná, šťavnatá, odlučitelnost pecky poměrně dobrá. Chuť sladká bez nějakého výraznějšího aroma, příjemná. Co mě zarazilo byla poměrně dosti hořká chuť slupky. Chtělo by to porovnat s "domácími" Toptasty. Pane Petře, výzva pro Vás.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 27.8.2015 16:24

Toptaste je již k jídlu. Klady: Velmi pevné plody, které jsou už nyní dosti sladké, aby se dali konzumovat, což u jiných takhle tvrdých plodů nelze. Myslím u jiných odrůd, které mají takto tvrdé plody. Přitom jdou plody již takto tvrdé dobře rozloupnout. Odlučitelnost je dobrá. Zápory: Neškodila by vyšší kořenitost v chuti. Odlučitelnost se bude s dalším zráním zhoršovat. Jinak ale je pro mě určitě mnohem lepší nápad použít pro křížení Domácí švestku, která je chuťově nejlepší, než JOJO. V tomhle ohledu tleskám. Škoda, že vznikla takto jen jedna odrůda. Taky je zvláštní, že Toptaste je vůči šárce poměrně odolná, když Domácí švestka odolná není a Valor, je středně citlivý.

host - 234.87 (?), 28.8.2015 11:15

Varil už niekto z TOPTASTE lekvár-povidla?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 28.8.2015 20:36

Dobrý večer. Dovolte, abych poopravil svoje předcházející závěry s Toptaste. Dnes jsem koštoval plody ze staršího stromu (všechny předchozí byly z toho mladšího) a jsem docela v šoku. To je tedy něco, drazí. Tak samozřejmě sladký základ, ovšem s dostatečným množstvím kyselin a u některých dokonce s kořenitou koncovkou. To je tedy věc. To je přesně ten rukopis DOMÁCÍ ŠVESTKY. Ano, ano, to jsou ty vysoké chuťové vlastnosti této odrůdy. Přesně tak. Pane Mikeši, Honzo z Vysočiny a další, neváhejte. Fakt je, že je třeba si na tuhle kvalitu pár let počkat. Tedy asi jen na myrobalánové podnoži.

Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste

host - 234.205 (?), 28.8.2015 21:35

Stále rozmýšľam nad tým či TOPTASTE nie je križenec DURANZIE s VALOROM. S DURANZIOU má dosť spoločného a to: sladkosť, trochu menšia odlučiteľnosť pecky od dužiny a vysokú odolnosť na šarku.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 39.19 (?), 28.8.2015 21:56

Je to tu samá chvála na Toptaste. Já musím též potvrdit, že tato odrůda se opravdu povedla. Touto dobu je to na mojí zahradě ovoce č. 1. Považuji ji za nejlepší slivoň, však už mám zasazeno hnedle 20 stromků. laugh

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.9.2015 20:19

Taky mám ten dojem. Určitě nejjakostnější plody slivoně, které jsem prozatím poznal. Jemná, přitom pevná a šťavnatá dužnina, jdoucí již slibně od pecky. Chuť tento rok vůbec nejlepší, plná, koncentrovaná. Nejlepší švestka jakou tady mám.

Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 148.136 (?), 28.8.2015 22:11

Pěkné Petře! S těmi Topy jsem dlouho váhal, ale zatím jediný z nich -Toptaste - je už pár měsíců jako první na listině čekatelů. Takže na podzim.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz