Toptaste



                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?) 
24.9.2014 11:25

To, co popisuje Petr, je, dle mého, dojem z chuti Toptaste, která se utrhne ne zcela zralá. Tedy když už přibývá v chuti cukrů, ale dužina je ještě tuhá a nechybí jí říz a kyselinky. Tato fáze ovšem asi netrvá dlouho. Měl jsem loni touto dobou možnost navštívit kamaráda s řádně zaplozeným, již velkým stromem Toptaste. Chutnal jsem víceméně jen plody spadlé, ale v dobrém stavu. Chuť byla sladká, ale po té zajímavé kyselince, co byla v utržených plodech, které mi dal Petr ochutnat, ani vidu.
   

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 24.9.2014 12:34

Toptaste byl, Miloši, o pár dní později ještě o něco lepší, než ten, který jsem přivezl. Ty fádně přeslazené plody se nevyskytly ani později, i když kyselin ubývalo.

                     
host - 234.7 (?), 24.9.2014 10:51

Pán Alois keby ste mal porovnať TOPTASTE s TOPFIVE u ktorej z týchto dvoch odrod ste cítil viac aromatických látok? Ktorá vám viac chutí? Ďakujem

                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 24.9.2014 11:32

To já nevím, možná že někdo bude vědět.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.2.2015 23:54

Podle mě je prozatím nejlepší novodobou švestkou TOPTASTE (Valor x Domácí švestka). Scházela jí prozatím aromatičtější, nebo chcete-li švestkovitější chuť, ale ta se konečně minulý rok dostavila. Odlučitelnost pecky od dužniny není zcela optimální, ovšem velikost plodů a hlavně jejich pevnost a trvanlivost je obdivuhodná. Podobnou novodobou odrůdu nenajdete. Obrovská výhoda jspočívá také v tom, že je dlouhodobě imunní vůči napadení moniliovou hnilobou, která minulý rok zlikvidovala velké množství plodů u jiných odrůd. Problém nastane tehdy, jestliže po dlohotrvajícím suchu, přijde vydatný několikahodinový déšť. Pak plody explodují tak, jako u jiných odrůd. Sladkost je vysoká hlavně ke konci zrání, takže určitě bude vhodná i na pálení. Jen doufám, že se její kvality potvrdí i v dalších letech, protože jak říkám v některých vlastnostech nemá konkurenci a myslím, že dlouho nebude mít.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 11.2.2015 11:55

Myslím Petře, že Tvé nadšení z Toptaste pramení z faktu, že tato odrůda v plné zralosti má vysoce nadprůměrnou sladkost. Díky tomu má v jisté fázi - těsně před úplným dozráním - cukrů sice o něco méně, ale na chuť tak akorát. K tomu jsou přítomny i kyselinky a hlavně - vzhledem k neúplné zralosti -  tuhá dužina, snášící dobře skladování i transport a odolávající monilii. Jediný problém je, že tato fáze ideální harmonie konzistence a chuti trvá poměrně krátce a člověk ji zachytí jen když dozrávající plody pravidelně zkouší.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 11.2.2015 13:08

V minulém roce nebyl ten interval optimální zralosti zase tak krátký. Vše je stále ve stádiu zkoumání. V této fázi je chuť, sladká až sladce navinulá, s mocným švestkovým aromatem, který je ovšem jakoby v pozadí. Dužnina je famózně pevná, "masitá". Ta vydatnost a pevnost dužniny na mě právě působí dojmem vyskoké kvality, oproti jiným odrůdám. Samozřejmě z doplněním té zajímavé chuti.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 11.2.2015 11:55

Další výbornou vlastností Toptaste je, že dozrává včas. V minulém roce počaly plody vybarvovat už v červenci. Nehrozí tak, jako u odrůd dozrávajících zhruba v polovině září, že by díky chladu a dešti, nedozrál Toptaste do dobré kvality. Naprostou výjimkou byla stará dobrá Domáci švestka, která i ve vyšších polohách byla velmi kvalitní i koncem září. Ještě jednou připomínám, že nejcenější vlastností Toptaste je VYSOKÁ ODOLNOST PROTI MONILIOVÉ HNILOBĚ a to zřejmě díky vysoké a dlouhotrvající pevnosti plodů, které nezměknou.

                     
host - 125.240 (?), 11.2.2015 18:44

Přesně tak, mohu jen potvrdit. Odolnost vůči hnilobě je největší přednost této odrůdy.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 8.8.2015 22:20

Ano, i tento rok je úroda Toptastů vysoká, a kdo říkal, že na myrobalánu tolik neplodí, tak opak je pravdou. Jak se teď v tomhle "palermu" hluboce kořenící myrobalán hodí, panečku. Protože místo 24°C - 28°C tady máme 34°C - 38°C, takže kapku zbytečná přeháňka. Také se občas vyskytnou předčasně zralé plody. Jeden jsem chutnal a byl excelentní. TOPTASTE = zlatý hřeb švestkové sezóny. Pokud ho ovšem včas utrhnete. Ne, že by zmoučnatěl, ale příliš zesládne. I tak je perioda včasného utržení poměrně dlouhá a hlavně plody naprosto ignorují dotěrnou moniliovou hnilobu. V tomto ohledu Toptaste nemá konkurenci. Přijedete z dovolené a Toptaste je pořád pevný a s minimálním poškozením. Problém by nastal, kdyby teď tři dny pršelo, pak by holt "explodoval".

Toptaste
Toptaste
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika