Toptaste
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?), 3.1.2016 19:40
Zajimavé je zejména to, že ve zmíněném Zahradkáři 8/2015je u odrůdy Toptaste kromě zmínky vynikajících chuťových vlastností i další informace, která praví, že dužina je žlutá, šťavnatá,dobře odlučitelná od pecky.Tak to jsem tedy zvědav, jak to bude letos.Tak či tak, stejně kvalitní bude zřejmě Haganta.Jeden vitální stromek Haganty už mám, ale kde je potenciál kvality i do budoucna, tam kvalitní odrůdě pořídím pro všechny případy dabldvojče.
|
|
|
|
|
|
|
host - 42.236 (?), 17.8.2015 14:38
Dobrý den. Hodí se do vyšších poloh? VALASSKO? Díky za reakci. Tomas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 192.99 (?), 17.8.2015 16:16
Zkouším Toptaste na Valašsku a nehodí se. Trpí chorobou pseudonomas syringae. Udímírají během vegetačního klidu spodní větve. Sice ne tolik jak JOJO nebo Stanley.
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.250 (?), 17.8.2015 20:59
Dobrý den, díky za reakci, vypadá, že máte zkušenosti. Já mám durancie, lepoticu a další, to ještě potřebuju zjistit, co to je, asi dvanáct stromů a zatím OK, akorát mně silně trápí molinóza na lepotici velmi silně, bez postřiku a ve vlhkém létu schnou listy, dřevo, taky mně trápí mšice. Nyní jsem vysázel mirabelku, ale ta asi poroste všude, uvažuju o další durancii, snad je to ona, rodí mně totiž v srpnu, viz foto, nyní mám již sklizeno, parádní chuť, desetiletý strom pravidelně vynáší cca. metrák ovoce. Máte nějaké dobré zkušenosti s nějakou vhodnout odrůdou na kvas, povidla. Podnož prosím pomalurostoucí, nějaký tip?, rád pěstuji švestky na vřetenech. Děkuji vám. Tomáš.
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.240 (?), 18.8.2015 18:55
Toptasty rostou i na Valašsku a velice dobře. Pravidelně a hojně plodí, nehnijí, jsou odlučitelné od pecky a chuť velice dobrá. Podnož St. Julien, jílovitá půda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|