Toptaste
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?) 22.8.2014 9:52
Urtčitě ji nikdo neodepsal, ale nikdo ji neumí popsat tak básnicky, jako Petr, takře vše o ní bylo řečeno. Tvůj problém, Petře, tkví v tom, že v Toptaste hledáš ideální švestku na jídlo. Jenže to ona není, všichni v ni věří jako v donátora cukru pro kvasy, kterého s ústupem pravých Domácích se v nich nedostává. Je pravda, že v určité fázi zralostri (resp. nezralosti), kdy dužina je tuhá, cukrů tak akorát a kyselinka přítomná, je Toptaste lahodná (nevěděl bych to, kdybys nedal ochutnat). Tak jako réva Tramínu či Pálavy, v pravou dobu podtržená, je dobrý stolní hrozen, plně vyzrálá patří do sudu, ne na stůl. Taktéž Toptaste. Ideální švestka na jídlo je ta, která má tyto harmonie chuti i v plné zraloisti. Pro mě třeba Hanita,
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 12.8.2014 22:56
Stále jsem se nevzdal naděje, že Toptaste bude nejchutnější novou odrůdou posledních let, tak jak to stojí na "papíře", lépe řečeno jak se to prezentovalo v TV. "Tlačím tuto odrůdu každoročně svou vůlí k tomu, aby podala co nejlepší výkon". Povede se to konečně? Prozatím jdou některé zralejší plody překvapivě pěkně od pecky, ovšem také jsou překvapivě zcela nesladké, i když pravý opak bývá zvykem. Zřejmě je to tím, že je plodů na stromě mnoho, ale myslím, že se situace s vyzráním ještě zlepší. No řekněte, nejsou krásné tyhle Toptasty?
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?), 19.8.2014 12:52
Atraktivní plody Toptaste dozrávají. Pár jsem jich před týdnem otrhal, ovšem byly ještě příliš kyselé a ani po uležení se situace nezměnila. Byly ovšem dobře odlučitelné od pecky. Tato odlučitelnost se postupem času, tak jako každý rok, zhoršuje. V tomto čase plody již nejdou dobře rozloupnot na dvě půlky, ale jen po částech. Myslím, že chuť bude nyní přesto nejoptimálnější. Působí ostřejším, navinule až navinule sladkým dojmem. Dužnina má dobrou konzistenci a bude pravděpodobně šťavnatější než později, kdy převládne sladkost a zhorší se i šťavnatost, konzistence a odlučitelnost. Většina plodů má kolem 50 gramů. Jejich atraktivita, pevnost a odolnost proti moniliové hnilobě je tradičně vysoká.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?), 19.8.2014 22:24
Více jak 24 hodin po utržení jsou vyobrazené plody sice hůře oddělitelné od pecky, ovšem jejich chuť je prakticky výborná. Dužnina je šťavnatá, s ostřejší, chutí, avšak již s dobře rozleželými cukry, vysoce plná, silně koncentrovaná, "totálně svěží", zanechávající báječný švestkový požitek. Dalo by se říct:: "Je to tam". Toho přece bohdá nebude, aby potomek Domácí švestky neukázal svoje kvality. Už jsem tomu ale přestával věřit. Teď jen zbývá jediné - nenechat plody moc dlouho na stromě, i když jak známo vydrží dlouho bez kazu, jen se časem zbytečně "přesladí".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 22.8.2014 9:52
Urtčitě ji nikdo neodepsal, ale nikdo ji neumí popsat tak básnicky, jako Petr, takře vše o ní bylo řečeno. Tvůj problém, Petře, tkví v tom, že v Toptaste hledáš ideální švestku na jídlo. Jenže to ona není, všichni v ni věří jako v donátora cukru pro kvasy, kterého s ústupem pravých Domácích se v nich nedostává. Je pravda, že v určité fázi zralostri (resp. nezralosti), kdy dužina je tuhá, cukrů tak akorát a kyselinka přítomná, je Toptaste lahodná (nevěděl bych to, kdybys nedal ochutnat). Tak jako réva Tramínu či Pálavy, v pravou dobu podtržená, je dobrý stolní hrozen, plně vyzrálá patří do sudu, ne na stůl. Taktéž Toptaste. Ideální švestka na jídlo je ta, která má tyto harmonie chuti i v plné zraloisti. Pro mě třeba Hanita,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 101.202 (?), 22.8.2014 11:30
Vcera so obral druhu urodu /cca 25 ks / z trojrocneho Toptaste /St.Julien/, podla mojho nazoru je vyborna sladka a ako pise p. M.V. aj jemna kyselinka je pritomna takze palec hore. Co sa tyka odlucitelnosti nie je dokonala. Moniliozu plodov som nezaznamenal na rozdiel od cacanskej Najboleji.
Odporucam tuto odrodu. Stano II / Ivanka pri Dunaji /.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 22.8.2014 20:58
Ne, ne, ne, ne, kdepak. Omlouvám se, že jsem zakolísal pod vlivem kritiky. Dnes jsem opět sklidil asi 50 plodů a jak říká Miloš, důležitá kyselinka je stále přítomna, cukry jsou akorát, dužnina je vysoce pevná, odlučitelnost je u většiny plodů ještě celkem přijatelná. Celková chuť je robusní, neuvěřitelně plná, zdá se že není u žádné jiné odrůdy silnější chuti, než právě u Toptaste. Švestkovité aroma je jaksi rozprostřeno do sladkokyselosti, takže není na první ochutnání patrné, ale přitom je celková chuť opravdu plně švestkovitá, sytá. Mám tady ještě i Hanity a řekl bych, že jejich chuť je sice na první ochutnání výraznější, ovšem zdá se, že Toptaste je jemnější, ale přitom chuťově mocnější. Ale popište něco, co nejde popsat. Mluvím teď o chuti čerstvě utržených plodů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|