Topfive
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.190 (?) 21.9.2016 20:23
Môj názor je taký, že určovať odrodu na základe doby dozrievania je prinajmenšom ošemetné, obzvlášť ak táto rastie a plodí v cudzej záhrade. Faktor individuálnych podmienok (lokálna klíma, pôda, podpník,individualita každého stromu) je tak variabilný, že mi to pripadá ako veštenie z gule. Viac by som veril posúdeniu tvaru, veľkosti a farby plodov, farbe a konzistencii dužiny, tvaru a odlučiteľnosti kôstky a chuťovým parametrom, prípadne výzoru listov či habitu koruny (aj keď tieto všetky tiež môžu varírovať). Samozrejme, ak je diferencia medzi očakávaným a skutočným dozrievaním 4-5 týždňov, tak treba spozornieť. IH
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 21.9.2016 14:43
U nás jsou ještě na stromech (z Fytosu).
Visačka Fytosu není žádná záruka pravosti odrůdy. Měl jsem takto označené dva stromky a nakonec se jednalo o zcela jiné odrůdy, než bylo uvedeno na visačce Fytosu. S tím zráním Toptaste to divné je, pane Jano, zvláště u Milana, to máte pravdu.
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.190 (?), 21.9.2016 20:23
Môj názor je taký, že určovať odrodu na základe doby dozrievania je prinajmenšom ošemetné, obzvlášť ak táto rastie a plodí v cudzej záhrade. Faktor individuálnych podmienok (lokálna klíma, pôda, podpník,individualita každého stromu) je tak variabilný, že mi to pripadá ako veštenie z gule. Viac by som veril posúdeniu tvaru, veľkosti a farby plodov, farbe a konzistencii dužiny, tvaru a odlučiteľnosti kôstky a chuťovým parametrom, prípadne výzoru listov či habitu koruny (aj keď tieto všetky tiež môžu varírovať). Samozrejme, ak je diferencia medzi očakávaným a skutočným dozrievaním 4-5 týždňov, tak treba spozornieť. IH
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.73 (?), 21.9.2016 21:51
No ale žeby odroda Toptaste dozrievala pri Trnave neskôr ako v hornatej oblasti severozápadného Slovenska zhruba 130 km od Trnavy severnejšie tak to sa mi nezdá. Jano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?), 22.9.2016 8:44
Ano, Toptaste zraje dříve, v srpnu.Ale i v popisu odrůdy se už mnohokrát psalo, že zralé plody nepadají, vydrží dlouho na stromě, a později dosahují vysoké cukernatosti 32 brix.Ba právě proto, že vydrží dlouho na stromě, mohou ty cukry nabírat,...a taky to tak dělají!!!
Já mám Toptasty z jednoho stromku už obrány(protože už padaly),a na dalším stromku z toho samého roubu, plody stále visí, a padají jen málo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.159 (?), 22.9.2016 21:52
Pan Alois u ktorej odrody dozrievajú u vás skôr-dříve prvé plody? U Toptaste alebo Topfive? Jano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|