Švestky v sezóně 2011
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 188.57 (?), 26.11.2011 18:32
V tomto roku sa snadno povie, že jablká mali "pár stroupků", keď bola teplá jar a okrem júla bolo až do zberu ovocia suché a teplé počasie. V minulom "plesňovom" roku títo hrdinovia striekali fungicídy o sto šesť, aby zachránili svoje staré dobré osvedčené odrody. Viac prispevateľov tu písalo, že napr. v krajinách na juh od nás (Maďarsko) striekali v jabloňových sadoch až 12x (!). Pritom neide iba o staré odrody. Nezabúdnem, ako vlani vyzerali v mojej záhradke nestriekané stromčeky Pink Lady, Gala a Braeburn. Plody čierné, lístie čierné. Aj to je daň za snahu pestovať za každú cenu vnímavé odrody. Je možné, že dnešné rezistentné "novinky" nemajú takú chuť ako odrody našich otcov, ale niektoré majú často chuť novú, ešte lepšiu ako tie staré. Dnes som sa napr. zahrýzol do jablká rezistentného kultivaru Sirius. Stručne hodnotím: rozprávka. Šťavnatá jemná dužina, harmonická chuť, príjemná korenistá dochuť. Pre labužníkov hotové pošušňáníčko! Po striekaných jablkách netúžim. Kto nepoznal, ako je príjemné pri rezistentoch nestarať sa o správný termín postreku a o výber toho najúčinnejšieho fungicídu proti chrastavitosti, ten nikedy nepochopí, o čom píšem. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.216 (?), 27.11.2011 13:03
Problém s nekonzumovatelností švestek v důsledku napadení šárkou nemám. Neříkám, že je to navždycky a rozumím, že je to leckde velký problém. Pan Vlastimil ho zřejmě se svojí starou švestkou nemá také. Co se týče jablek, tak nevyvracím nikomu, že novější rezistentní odrůdy nemusí být špatné, přesto originální, nenapodobitelné chutě některých starých odrůd jsou pro někoho prostě stále bezkonkurenční. Pro mě je to třeba Cox.reneta a její kříženci a hned za ní Mac Intosh a jeho kříženci. A právě kvůli této nenahraditelnosti udělají tito nadšenci všechno proto, aby se jejich plodů dočkali. To znamená leckdy i zvýšenou chemickou ochranu. K fotografiím pana Polehly bych chtěl říci, že nejen, že jsou jako s atlasu např. pana Suse, ale spíše jsou ještě mnohem povedenější, nemají zde na portálu konkurenci, a dávají chuť mít nejen stejně krásné plody, ale i krásné, zdravé sytě zelené listy bez kazu a příklad perfektně vedené zahrady vůbec. U mě osobně patří takto vedená zahrada do kategorie snů. Opravdu hezký zážitek z Vašich fotek pane Vlastimile.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 27.11.2011 20:54
Na toto vlákno jsem se dostal náhodou, protože nemám letos hodnotit co. Ale nedalo mi to, abych nepochválil poslední příspěvk Kukyho a ztotožňuji se s ním stejně, jako p. Polehla. Máme shodné zkušenosti.
Rozdíl mezi mnou a p. Polehlou vidím pouze v tom, že p. Polehla dává přednost starým a chuťově přitažlivým odrůdám, které mu vyhovují. Já jsem v posledních 12 letech šel hlavně po novinkách, ale zdaleka ne jen po rezistentech, či registrovaných odrůdách. Vždy mě také zajímaly především domácí odrůdy. A asi bych neměl problém, aby mi kamarád přivezl nějakou cizí odrůdu ze Švýcarska, či jižního Německa. Ale nemám zájem.
Za těch více než třicet let jsem na zahradě vystřídal celou řadu odrůd, některé však se nedožily ani deseti let. A některé další to asi také čeká. V současné době mám 3O odrůd jabloní, poslední, kterou jsem vsadil letos je Shalimar. Švestek mám 5 odrůd a potom další peckoviny. Vše ve tvaru vřetene. Ale letos už to jsou opravdu poslední ovocné stromky, které jsem vsadil. Jak začnou ubývat síly (resp. nedovolí klouby), stromků bude už jenom také ubývat.
Přeji všem, aby se nedali otrávit výkřiky typu, organické fungicidy zamořují domovní studny, nebo způsobují rakovinu dětí.
PS. Nikdy v životě jsem si nekoupil jablko v obchodě či dokonce v marketu. Když už to bylo třeba ( např. letos), tak přímo od pěstitele.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.216 (?), 28.11.2011 17:51
Tak to já ano, pane Vinšálku, já v marketu ovoce nakupuji. A můžete se na mě proto horšit Vy, Palo i pan Vysloužil. Teď nedávno jsem kupoval o něco horší Lucasky a stále prvotřídní Konference. Říkáte, že když je nouze nejvyšší, kupujete ovoce od pěstitele. Já znám pěstitele, který stříká jablka proti strupovitosti od jara do podzimu každý týden. Vám i jiným by to možná neřekl. Ovoce ze supermarketů nevypěstovali na Marsu, rozdíl je v tom, že Vy víte, co jste do ovoce všechno napumpoval, kdežto u ovoce z obchoďáku to nevíte. A pěstitel Vám nemusí říkat pravdu. Já opravdu strach s chemie už nemám, protože spoustu škodlivin stejně sníte v jiných potravinách. Kdysi jsem začínal s ekologií u rajčat, ale všechny ty eko prostředky byly jaksi k ničemu. Někde nejspíš fungují, ale já jsem měl v polovině července po rajčatech. Naposledy mě vystrašil výzkum, který se dělal před lety, mimo jiné i na někdejším ministru životního prostředí Ambrozkovi. Zjistili, že on i jiní (my všichni) máme v krvi ze všech škodlivin nejvíce DDT, které je přitom víc jak 20 let zakázané. Co se dá dělat. Taková je realita. Na své zahradě ale používám jen to, co je nezbytně nutné. Například ale nektarinky, některé pozdní meruňky a broskve budu muset nejspíš proti strupovitosti stříkat také. Sami jste viděli moje strupaté až černé plody.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|