Švestky 2023
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 2.8.2023 20:02
Výborně, pane Waltře, už jsem si myslel, že jste na nás zanevřel. Jediný plod Černošické nechám ještě na roubu, a jen doufám, že to bude po utržení nějaká ta stará, specifiky aromatická švestková chuť, jako u té Eliášovy. Ovšem letošní KATINKA, i když je to novější německá odrůda, fakt výborná. Ty nejměkčí spadlé plody jsou sladké, švestkově aromatické, vzbuzující dojem nějaké rané Domácí švestky. Ty utržené na stromě, jen nepatrně zaměklé zdaleka takové nejsou. Virová šarka švestky má letošní první oběť a to plody Špendlíku žlutého. Padají nezralé, nevybarvené a mají na sobě deformovaná místa a pod hrbolky je dužnina hnědá. Co na to řeknou rouby s plody na tomto stromku, těžko říct. ale zřejmě v budoucnu moc rádi nebudou.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář (388) - 1.200 (?), 30.7.2023 20:10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.175 (?), 30.7.2023 22:57
Na Hodonínsku začínají padat první zralé Lepotice. Do koláčů a na přímý konzum dobré. Srovnání s jinými odrůdami nemám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 233.212 (?), 1.8.2023 12:44
řekl bych, že pěstitelů Černošické pomalu ubývá. Producenti ve školkách jí nepěstují, takže udržet tuto odrůdu v povědomí nebude jednoduché, staré stromy roubované před 70 lety postupně umírají. Černošická sice dozrává v 2. polovině července, ale také dříve kvete a letos neunikla jarním mrazům, úroda byla slabší, sklidil jsem jen jeden košík a jeden strom mi uhynul. Walter
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 2.8.2023 20:02
Výborně, pane Waltře, už jsem si myslel, že jste na nás zanevřel. Jediný plod Černošické nechám ještě na roubu, a jen doufám, že to bude po utržení nějaká ta stará, specifiky aromatická švestková chuť, jako u té Eliášovy. Ovšem letošní KATINKA, i když je to novější německá odrůda, fakt výborná. Ty nejměkčí spadlé plody jsou sladké, švestkově aromatické, vzbuzující dojem nějaké rané Domácí švestky. Ty utržené na stromě, jen nepatrně zaměklé zdaleka takové nejsou. Virová šarka švestky má letošní první oběť a to plody Špendlíku žlutého. Padají nezralé, nevybarvené a mají na sobě deformovaná místa a pod hrbolky je dužnina hnědá. Co na to řeknou rouby s plody na tomto stromku, těžko říct. ale zřejmě v budoucnu moc rádi nebudou.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 6.8.2023 12:54
Nepříjemné překvapení se objevilu u Opálu č.1. Stromek s dvěma visačkami má v současné době ještě zelené švestky. Pro příště nikomu nedoporučuju, aby si bral rouby ze stromku, který ještě nerodil. Mám z něj totiž rouby naroubované v Oullinské a Zelené renglódě se stejně zelenými švestkami místo Opálu.. Takže nic, to se nepovedlo. Naštěstí mám ještě jeden Opál, a ten se zdá pravý. Na dvouletém stromku je hodně malých plodů, ale na porovnání to stačí. Domníval jsem se, zpočátku, že to bude druhé Kalipso, ale není tomu tak, vz.fotky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|