Švestky 2023

host - 63.175 (?)
30.7.2023 22:57

Na Hodonínsku začínají padat první zralé Lepotice. Do koláčů a na přímý konzum dobré. Srovnání s jinými odrůdami nemám.

Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 17.6.2023 21:32

Ano, proti první generaci cca před 14. dny Calypsem.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 14.7.2023 10:36

Dozrávají nejranější švestky. Přeplozený HERMAN, RUTH GERSTETTER a JUNA. Nejvybarvenější Hermany jsou sladce švestkové (limitováno raností odrůdy a množstvím plodů), navinule švestková, velmi svěží je Ruth Gerstetter a tradičně specificky "katinkovská" Juna.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.7.2023 10:17

Jaké švestky teď sklízíte? Mně od těch nejranějších odrůd typu Herman až do řijna stále něco zraje. Jestli je to dobře nebo špatně těžko říct. Momentálně jsou zralé Čačanská raná a Katinka. Je mezi nimi velký rozdíl. Zatímco spadlé Čačanské rané jsou už za zenitem, měkké, sušší a moučnaté, tak měkké, spadlé Katinky jsou nejlepší. Čačanské rané na fotce jsou utržené ještě pevné a tím pádem v dobré jakostní kondici.

Čačanská raná a Katinka
Čačanská raná a Katinka

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 30.7.2023 20:10

Včera jsem zblajznul celou panenskou úrodu Černošické,4 kouskycool.Vaněk Josef nekecalyes.Postupně dozrává další červencová odrůda Červená ranka.Výborná švestička nabušená šťávou, voňavá, slaďoučká se zvláštní balkánskou příchutí.Až se stromy rozplodí to bude panečku slivovička cheeky(děda Komárek).

Crvena ranka
Crvena ranka
Crvena ranka
Crvena ranka

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.7.2023 21:44

Hlavním pěstitelem Černošické švestky je Her von Walter. Nějak se odmlčel, tak doufám, že to nebude jako ve starém filmu s názvem Pan Habětín odchází. frownNa můj jediný plod na roubu se chodím dívat, ale je stále tvrdý. Šarka letos zle dotírá i na tolerantních německých polotovarech. Ještě horší je obaleč švestkový. Tedy na přeplozených stromech je to celkem jedno, ale na roubech s pár plody je to horší. Jinak ty spadlé Katinky jsou velice dobré. Plodů je méně a jsou větší. S tou šarkou je to krásně vidět na trojici odrůd Azzura, Šlapanická, Moni. Tolerantní Azzura zašárkovaná komplet, s podnože Azzury roub Šlapanické taktéž a vedle zcela čistá rezistentní Moni. Myslím tím projevy na listech.

host - 63.175 (?), 30.7.2023 22:57

Na Hodonínsku začínají padat první zralé Lepotice. Do koláčů a na přímý konzum dobré. Srovnání s jinými odrůdami nemám.

Čačanská lepotica
Čačanská lepotica

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 31.7.2023 9:50

Pěkné, pane z Hodonínska.  Doufám, že se Čačanská lepotica vydaří, jak v Dolnomoravském úvalu, tak i zde na Východolabské tabuli. 

host - 233.212 (?), 1.8.2023 12:44
řekl bych, že pěstitelů Černošické pomalu ubývá. Producenti ve školkách jí nepěstují, takže udržet tuto odrůdu v povědomí nebude jednoduché, staré stromy roubované před 70 lety postupně umírají. Černošická sice dozrává v 2. polovině července, ale také dříve kvete a letos neunikla jarním mrazům, úroda byla slabší, sklidil jsem jen jeden košík a jeden strom mi uhynul. Walter
Černošická
Černošická

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.8.2023 20:02

Výborně, pane Waltře, už jsem si myslel, že jste na nás zanevřel. Jediný plod Černošické nechám ještě na roubu, a jen doufám, že to bude po utržení nějaká ta stará, specifiky aromatická švestková chuť, jako u té Eliášovy. Ovšem letošní KATINKA, i když je to novější německá odrůda, fakt výborná. Ty nejměkčí spadlé plody jsou sladké, švestkově aromatické, vzbuzující dojem nějaké rané Domácí švestky. Ty utržené na stromě, jen nepatrně zaměklé zdaleka takové nejsou. Virová šarka švestky má letošní první oběť a to plody Špendlíku žlutého. Padají nezralé, nevybarvené a mají na sobě deformovaná místa a pod hrbolky je dužnina hnědá. Co na to řeknou rouby s plody na tomto stromku, těžko říct. ale zřejmě v budoucnu moc rádi nebudou.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 6.8.2023 12:54

Nepříjemné překvapení se objevilu u Opálu č.1. Stromek s dvěma visačkami má v současné době ještě zelené švestky. Pro příště nikomu nedoporučuju, aby si bral rouby ze stromku, který ještě nerodil. Mám z něj totiž rouby naroubované v Oullinské a Zelené renglódě se stejně zelenými švestkami místo Opálu.. Takže nic, to se nepovedlo. Naštěstí mám ještě jeden Opál, a ten se zdá pravý. Na dvouletém stromku je hodně malých plodů, ale na porovnání to stačí. Domníval jsem se, zpočátku, že to bude druhé Kalipso, ale není tomu tak, vz.fotky.

Opál a Kalipso
Opál a Kalipso
Kalipso a Opál
Kalipso a Opál
Opál a Kalipso
Opál a Kalipso
Kalipso a Opál
Kalipso a Opál
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024