Švestka Valor - Prunus domestica "Valor"
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 43.70 (?), 6.7.2011 8:21
Já jsem koupil před sedmi lety šest špičáků Hanity, ale prodali mně něco zcela jiného, nevím jestli záměrně nebo omylem. Myslím, že by to mohl být také Valor ale nejsem si jistý. Listy mají velké, lesklé a proti jiným slivoním tuhé, pevné. Hmotnost plodu v průměru 60-70 g ale výjmečně až 90, slupka fialově modrá, tečkovaná, dužnína zlatožlutá až oranžová. Chuť je výborná ale při přezrání a změknutí plodů je fádní, nevýrazná, mdlá. Všechno ukazuje na Valor až na dobu zrání, konec září, to už má být Valor sklizený. Je možné, že je to i nadmořskou výškou 450 m a půdou, těžká jílovitá zemina. Celkem jsem s touto pološvestkou spokojený, plodí pravidelně a hodně, ze šesti stromů má zatím jen jeden šarku, zřejmě je jen otázkou času kdy se přenese i na ostatní stromy, další její slabinou je její náchylnost na moniliozu plodů. PaR
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 6.7.2011 9:14
A není to třeba Haganta?Zraje koncem září, větší plody, struktůra listu je sytě tmavě zelená, tuhá,roste docela bujně.Mám ji na wangenheimově slabě rostoucí podnoži, a roste dost.Letos budu mít prvních šest plodů.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.70 (?), 6.7.2011 12:51
Mohla by to být i Haganta, nakonec je to kříženec Valoru a Čačanské najbolji, těžko říct. PaR
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.70 (?), 6.7.2011 12:55
Pěstuje někdo s diskutujících Hagantu? Mohl by ji někdo popsat? Předem děkuji. PaR
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 6.7.2011 17:29
Možná je to nepořádek a šlendrián. To v tom lepším případě. Nechci lézt některým prodejcům do svědomí, ale někdy mám pocit, že když vyprodají odrůdu, po níž je poptávka, jednoduše přepíšou cedulky na těch, co nejdou na odbyt. Někteří pěstitelé skutečně záměnu nepoznají vůbec, jiní až v době, kdy odrůda zaplodí. Reklamace je pak velmi obtížná. Papírové visačky sice vydrží pár let, ale vytištěné údaje na nich, ať jsou jakkoli podrobné, spolehlivě vyrudnou během jedné sezóny (proč asi?). A kde je v době prvních plodů prodejci - zejména tomu ze stánku na Floře - konec?
Pravda, u zavedených renomovaných školek a zahradnictví se to snad nestává.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|