Švestka Jojo



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
16.10.2012 11:51

"Pro alkohol nežiju, nekouřím a nepiju". Hanáckou dvanáctku taky neprokládám, ale co se týče sladkosti, tak nejsladčí se mi zdá přezrálý Toptaste. Jojo mnoho cukrů většinou nepobere. Dost sladká je ještě Anna Späth a Elena, ale ty nemusejí v některých oblastech spolehlivě dozrát. Řekl bych, že v tomto ohledu je Toptaste nejspolehlivější.  U Vás by ale mohly všechny tyto odrůdy dozrát do dobré sladkosti. (Strážnice 177m.n.m.)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 51.27 (?), 16.10.2012 11:10
Zdravím všechny. Přemýšlím zda mohu karlátku plně nahradit jojo švestkou. Mám poslední starou vzrostlou karlátku a potřebuji náhradu. Zajímá mě zda je jojo vhodná do kvasu popř. s durancií, tak jako karlátka a hlavně zda je vhodná na výrobu povidel. Samozřejmě velké plus je, že je rezistentntní vůči šárce. Prosím podělte se o své zkušenosti. Dík Libor - strážnicko
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 16.10.2012 11:51

"Pro alkohol nežiju, nekouřím a nepiju". Hanáckou dvanáctku taky neprokládám, ale co se týče sladkosti, tak nejsladčí se mi zdá přezrálý Toptaste. Jojo mnoho cukrů většinou nepobere. Dost sladká je ještě Anna Späth a Elena, ale ty nemusejí v některých oblastech spolehlivě dozrát. Řekl bych, že v tomto ohledu je Toptaste nejspolehlivější.  U Vás by ale mohly všechny tyto odrůdy dozrát do dobré sladkosti. (Strážnice 177m.n.m.)

                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 16.10.2012 11:59

Jestli je starý strom zdravý, proč se ho zbavovat?Jestli-že ale z nějakého důvodu musí pryč, pak lze o náhradě uvažovat, ale je si třeba rozmyslet jaké máte možnosti(nadmořská výška, možnost výběru odrudy, doba dozrávání, účel použití).S účelem použití souvisí taky doba dozrávání.Odrůda JOJO se méně hodí do vyšších poloh, více trpí monílii, plody jsou větší, ale méně aromatické, jako plody Domácí švestky.Do kvasu se hodí jakákoli zdravá, uzralá odrůda.Velkou výhodou je vlastnost, extrémní citlivosti vůči šarce, kdy postižené místo na letorostu odumře, a nemoc se dále nešíří.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 16.10.2012 12:05

Nevlastním žádný měřič cukrů v plodech, ale myslím si, že jedna z nejpoužívanějších švestek ke všem možným účelům je univerzální STANLEY. Po přezrání do úplného změknutí bude určitě sladký dostatečně.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 16.10.2012 14:25

Obsah cukrů ve švestkových plodech ale není všechno. Úvaha vychází z letité zkušenosti, že čím sladší a zralejší byly pravé Domácí švestky, tím víc měly i aromatu a tím víc, lepší a voňavější slivovice z ní nateklo.
   U nových odrůd tomu tak být nemusí. Chybějící cukr je jednou z mála složek, kterou lze kvasu resp destilátu teoreticky doplnit. Švestkové aroma a dochuť doplníme těžko.
   Nepálil jsem z Toptaste, ale proslýchá se, že pálenky je z ní sice dost, ale intenzita chuti a vůně je podprůměrná.

                     
host - 51.27 (?), 17.10.2012 1:05

Děkuji všem za reakce. Jen bych chtěl podotknout, že se v žádném případě staré karlátky zbavit nechci. Strom je vzrostlý asi 5 m a šíře kmenu je 30 cm. Pravda je, že si člověk musí na úrodu doslova počkat. Většinou vše opadá. V r. 2011 však odpočívaly durancie a karlátka dala z jediného stromu 200 l kvasu - dal jsem ji tam, bo byly povidla do zásoby. Výsledek byl omračující, tak dobrou slivovici jsem snad ještě neměl. Plody byly scvrklé, tak jak by při sběru měly být. Cukr do kvasu taky nedávám, nepotřebuju množství, ale kvalitu. Postřiky taky nepoužívám. Motyka je pro mě vše, ale ohledně ovocných stromů toho moc nevím. Pokud by se dala někde sehnat klasická odrůda karlátky, byl bych jedině rád. Omlouvám se, ale nechtěl jsem rozpoutat debatu o tom jaká odrůda je lepší do kvasu. Jde mi spíše o to, jakou odrůdou švestky nahradit mou poslední karlátku.  Libor

                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 17.10.2012 7:48

Mne by zajímalo jak už může mít švestka JOJO průměr kmenu 30 cm vzhledem k datu kdy se objevila na trhu?

                     
host - 44.75 (?), 17.10.2012 8:54

Ty rozměry se netýkaly JOJa, ale té staré karlátky.

                     
host - 41.143 (?), 17.10.2012 9:39

Plně souhlasím z pánem Petřem. Letos byl Stanley hodne sladký. Štáva sladká jak cukrový rozvar.

                     
host - 43.70 (?), 19.10.2012 17:44

Odebrat rouby ze staré dobré Domácí velkoplodé a naroubovat nějakou podnož, nejlépe odkopek Durancie nebo volně rostoucí myrobalán pokud ovšem v okolí něco roste.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika