Švestka Jojo
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.1 (?) 24.9.2014 9:49
Ten prepad pred dozretím(niekedy aj 1/3,čo je zlá vlastnosť) mám každý rok, ale to čo ostalo na strome bolo kvalitné.Tento rok to však neplatí, lebo-málo slnka=málo cukru.Podľa môjho názoru táto odroda nemala byť v predaji, ale mala byť využitá iba na šľachtenie. Stano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 24.9.2014 10:21
Pravděpodobně se smazaly letošní výhody urychlené vegetace a naopak převládly nevýhody ze špatného počasí z druhé poloviny srpna. To se hlavně projevilo na pozdnějších odrůdách. Ty srpnové měly zřejmě načerpáno dost tepla i slunce z července, takže byly kvalitnější. I když možná hlavní švestková sezóna začíná až v září a je to snad typický švestkový měsíc, tak například nepamatuji, že by z hlediska kvality plodů někdy zklamala Hanita. Proto je škoda, že není v sortimentu více odrůd zrající v tomto období, což je zde zhruba kolem 20.srpna při normální vegetační sezóně. Opět ale škoda zavirované Domácí švestky. Neměl jsem jich moc, ale byly standartně chutné. Kdo má na zahradě Dolanku, či Procházkovu-šumperskou, tak se mu po žádném Joju stýskat nemusí. Toptaste by také obstálo velmi dobře, ovšem větší deště do vyschlé půdy vedly k popraskání.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.13 (?), 24.9.2014 22:19
Asi sa ukazuje že je treba vsadiť na júlové a augustové slivky. Katinka, Hanita,Tegera asi dozrejú do potrebnej kvality každý rok pokiaľ ich nezničí monilióza. Neskorá októbrová Presenta je asi dosť veľké riziko aj v stredných polohách, nahoršie u takto neskorých sliviek je to že čakáte na ne až do neskorej jesene a nakoniec sa nedočkáte pretože vám vďaka chladu zhnijú ešte nezrelé na strome.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 6.10.2015 10:29
Úplným propadákem letoška je Jojo, které sice zuřivě naklovávají ptáci, ale jinak je zcela bez chuti.
Nemohu potvrdit to, co píše pan Vysloužil v jiném vlákně a naopak musím spravedlivě přiznat, že JOJO je nyní již sladší a chutné. Sice o nějaký ten týden později, ale je. Co je to ovšem platné, když to zjistilo i hejno Drozda kvíčaly, popřípadě cvrčaly a mnoho plodů na stromě již nenechali.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.183 (?), 14.10.2015 23:15
Podivného Joja mám v bečce 200 l. Co už s nimi, než je vykopu. Sám jsem zvědav, jestli jsem se nehrbil zbytečně. Vypálím to odděleně, od těch lepších. Pokud to nějak dopadne, tak pak podám zprávu o čisté jojovici. Co však s tím, když to nebude k pití. Revma nemám, zatím. Kdyby dozrálo vše, co na těch 4 asi osmiletých stromech (myr.) bylo a rozlámavalo je, než jsem začal podepírat, měl bych toho snad tunu. Většina opadla nezralá, velká část shnila na stromech, hmyz letos taky makal na 1000%. Tento zbytek byl však seriózně vytříděn, pouze zralé, až přezrálé, sladké. Zakvašeno vinnými kvasinkami, asi půl kg cukru na rozkvašení, vše v jednom sudu. Cukernatost jsem měřil před založením kvasu. Plody sladkokyselé ze stromu měly 16 brix, ty chuťově kyselejší 14. Začal jsem sbírat asi týden na to, jevily se sladší, ke konci sběru výrazně sladší. Ty jsem neměřil, ještě jsem neměl svůj refraktometr. Takže očekávám kvašení čisté, s nejistým výsledkem. Dva stromy vyměním ještě letos. Příšerný klejotok, odumírání větví, na Ostravsku (alespoň u mě) nepoužitelná odrůda. Rosťa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 200.73 (?), 15.10.2015 11:34
chutˇ Joja letos není špatná, i když je pravda, že plody jsou chuťově nevyrovnané. Hodně ale trpí monílií a co je úplně nejhorší, nějaká ta nemoc, ať už to je Pneudomonas syringae nebo Monilia laxa nebo ještě něco jiného, ji postupně zahubí. Z mého pohledu nemá budoucnost především kvůli náchylnosti k této nemoci. Dvě větve Prezenty přiroubované na Jojo jsou zdravotně v pohodě.
Jelen
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|