Při brouzdání na síti jsem narazil na anglický abstrakt z jedné loňské květnové švestkové konference. Jeho autorem je Dr. Hartmann a kol., otec Joja, Hanity a jiných. Ve zkratce z něj vyplývá, že jsou si vědomi slabých chuťových kvalit Joja a dali se záhy cestou dalších křížení hypersenzitivních genotypů. Konkrétně křížili hypersenzitivní genotypy s odrůdami Hanita, Felsina, Fellenberg. Z těchto křížení údajně vznikl chuťově velmi kvalitní klon č. 7346, hypersenzitivní k PPV. V "brzké době" by měl být registrován. Dále bylo kříženo Jojo X Haganta, Jojo X Domácí a následně doslova dodává: "tato některá nová hypersenzitivní křížení jsou velmi slibná, velmi podobná Domácí švestce tvarem, barvou, velikostí a chutí." Dobou zrání údajně tato novošlechtění pokrývají 6 týdnů (od půle srpna do října).
Nezbývá než se těšit až za rok, dva, pět k nám něco pořádného prosákne!