Stanley - jedna z nejužitečnějších odrůd minulosti

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?)
3.9.2017 14:44

Ochutnám-li Stanley, musím říci - velioce chutná švestka.  V té souvislosti mě napadne jedna myšlenka. První stromek Stanley jsem vysadil přesně púřed 40 lety roku 1977.  Hodnocení odrůdy bylo jednoznačné. Velikostí plodů a plodností se jí žádná kolem rostouci švestka vyrovnat nemohla. Jednu vadu však Stanley měla - fádní podprůměrnou chuť.  Jsou tedy jen dvě možnosti: Buď se chuť Stanley za ty roky zlepšila nebo (a to spíš)  naše chuťové nároky po ústupu Domácí švestky značně polevily.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 3.9.2017 14:44

Ochutnám-li Stanley, musím říci - velioce chutná švestka.  V té souvislosti mě napadne jedna myšlenka. První stromek Stanley jsem vysadil přesně púřed 40 lety roku 1977.  Hodnocení odrůdy bylo jednoznačné. Velikostí plodů a plodností se jí žádná kolem rostouci švestka vyrovnat nemohla. Jednu vadu však Stanley měla - fádní podprůměrnou chuť.  Jsou tedy jen dvě možnosti: Buď se chuť Stanley za ty roky zlepšila nebo (a to spíš)  naše chuťové nároky po ústupu Domácí švestky značně polevily.  

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (642) - 48.249 (?), 3.9.2017 22:04
Nemyslím si. Podle mě to souvisí s vyšší sumou teplot v posledních letech. I Althanova je chuťově lepší jak před lety. Dřív jsem ji do sudu se švestkami dával jen kvůli naplnění sudu. Dnes s cukernatostí 23Brix je to skvělý doplněk k modrému ovoci. Podobně je to u hroznů. Nejsem vinař, ale z doslechu vím, že kvalitativně to jde nahoru.

host - 182.227 (?), 4.9.2017 7:21

MV, porovnáváte naprosto rozdílné pěstovatelské podmínky. U vás na Svitavsku, ve vyšší poloze může mít Stanley chuť podprůměrnou, v nižších polohách, ve stejném roce může, a většinou i bývá velmi dobrá. P

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 4.9.2017 13:45

MV, porovnáváte naprosto rozdílné pěstovatelské podmínky.

Porovnávám přesně stejnou zahradu, na níž mi Stanley - jako všechny ostatní "bosenské" švestky před lety nechutnala, zatímvo dnes její chuť na stejném místě Svitavska chválím.
   P. Votrubec může mít pravdu, ale s tím globálním oteplením to nevidím tak výrazné. Třeba cukernatost jablečných moštů (měřeno stařičkým moštoměrem) se za stejné období nezměnila prakticky vůbec.
   Ano, kvalita vín se lepší, ale změna podnebí v tom hraje malou roli. Spíš lepší technologie - pěstitelské i zpracování.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 1.6.2020 19:51

Kdysi jsem považoval Stanley za podřadnou odrůdu a chabou náhradu za zavirovanou Domácí švestku. Dnes je situace jiná. Stanley je naprosto bezproblémová pološvestka s širokým využitím, pravidelnou a vysokou plodností. 

Stanley
Stanley
Stanley
Stanley

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 23.8.2021 11:24

No jo, Stanley to je dříč k neutahaní.

Stanley
Stanley
Stanley
Stanley

host - 157.165 (?), 23.8.2021 13:10
Strikate proti monilioze a pilatce? Mně letos na monilioza zničila hodně větviček a i květů. Hned vedle Herman byl bez problémů.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 23.8.2021 13:40

Jen proti pilatce. Hodně monilie přechází z napadených plodů na porost. Vesměs u všech peckovin. Moniliová hniloba řádí nebývale. Moniliový úžeh po odkvětu v menší míře. Hlavně na Toptaste. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 25.8.2022 17:20

Já mám Stanley jen dva stromy a téměř nic na nich není, tak tam ani nemá co hnít

STANLEY je dříč k neutahání, pane z Buchlova. A hodí se pro všechny možné způsoby využití.

Stanley
Stanley
Stanley
Stanley
Stanley
Stanley

host - 81.144 (?), 25.8.2022 20:34
Pane Petře, měl jsem koupených 5 stromů Stanley a to hlavně z důvodu pro lepší opylení Toptastů. Z těch 5 stromů zustaly dva, ty tři zašly ještě mnohem dřív před tou záplavou. Mám od nich už jen štítky na památku.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz