Dobrý den
již několik let pálím slivovici ze špendlíků. Špendlík je opravdu něco jiného než mirabelka. Jedná se o plod velikosti a tvaru švestky, oválný a žlutý.
Co se týká kvality destilátu je to opravdu jemnější než ze švestek. Proč to tak je nevím. Vždy když dám někomu ochutnat, tak každý řekne že se mu to zdá slabší než slivovice, a přitom má 50%. Bohužel úrodu mívám tak každé dva roky.
Můžu potvrdit, že výnosnost(myslím množstvi destilátu) je opravdu menší než u švestek. To je vcelku pochopitelné, dozrávají v srpnu a toho cukru tam moc není.
Jinak marmeláda je naprosto úžasná.
Poslední dobou se snažím špendlíky, množit z pecek. Byl jsem odborníky upozorněn že nemůsí vžy 100% vyrůst znovu špendlík. Jak to dopadne řeknu za 5 let. Pozemku mám dost, tak maximálně vyroste švestka.
A proč je špendlíků tak málo. To je jednoduché, posledních 30 let je nikdo nenasadil.
Pokud si příští rok při úrodě vzpomenu, určitě plody vyfotím a fotky zde zveřejním. Jinak lokalita pěstování jsou Vizovské vrchy - valašsko.