špendlíky
|
|
|
|
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář (161) - 68.229 (?) 21.1.2009 18:02
Aehm, skutečně by to chtělo podrobnější informace, jaká teplota, a hlavně po jak dlouhou dobu.
Ale dobrý námět k pokusům, jdu do toho.
Takové špendlíky jsou většinou všude dost šárkou postižené, takže ozdravit a spichnout s něčím odolnějším...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář (161) - 68.229 (?), 21.1.2009 18:02
Aehm, skutečně by to chtělo podrobnější informace, jaká teplota, a hlavně po jak dlouhou dobu.
Ale dobrý námět k pokusům, jdu do toho.
Takové špendlíky jsou většinou všude dost šárkou postižené, takže ozdravit a spichnout s něčím odolnějším...
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.36 (?), 10.3.2009 14:40
ahoj, spendliky(u nás belice) pestujem už niekoľko rokov.Mám z Kopaníc pozbierané vrúble z rôznych matečných stromov, kôli zachovaniu genofondu. Vzhľadom na to, že matečné stromy už prežili niekoľko 10 -tok rokov, myslím, že dokážu žiť aj so šárkou (t.j., že ju určitým spôsobom tolerujú). Tento rok bola úroda cca 150kg a destilát je víťaz degustácie v Mikulčiciach...
S pozdravom Ľubomír Zubák tel. 0908/794568
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.36 (?), 11.3.2009 19:12
som velmi rad, ze sa vam moja praca paci.Ja mam stromy rad a bolo by mi velmi luto, keby niektore odrody len tak odisli.Viem, ze sarka je potvora, ale snad sa casom najde na nu liek, takze mojou ulohou je len zachovat tuto odrodu, pokial mozno vo vsetkych variantach ktore najdem.Neskor, vzhladom na to, ze ja som uplny amater, to snad mudrejsi odo mna vyriesia a ja budem len rad.Pozdravujem L.Zubak
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.179 (?), 23.6.2009 16:17
Máte pravdu, šarka je nevyzpytatelná, letos ju na stromech není vidět, ovoce aj list je čistý.Stromy jakoby se staly imunními. AB
|
|
|
|
|
|
|
Milan Fiala - Stříbrný Zahrádkář (196) - 95.245 (?), 25.6.2010 10:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jiran - (2) - 64.142 (?), 24.7.2009 13:38
Je záslužné zachovávat různé odrůdy, ale vývoj se nezastaví. Myslím, že šarky se lze zbavit a snad i u špendlíků pomocí meristémových kultur (jako u jahod). Ale co to vyřeší? Zízkáme sice viruprostý materiál, ale se stejnými vlastnostmi jako původní rostlina, tedy opět citlivý na šarku. Je pak jen otázka času, kdy opět dojde k infekci. Vegetativní rozmnožování tedy nic neřeší. Generativní množení v domácích podmínkách je jako sázka v loterii. Nikdy nevíme, kdo je "otcem" konkrétní pecky a odkud přiletěl a ani matka se stejným otcem nedá stejné potomstvo. V laboratorních podmínkách se pečlivě opatrují květy a hlídá se jejich oplodnění, ale to něco stojí. K vyšlechtění odolné varianty odrůdy s požadovanými vlastnostmi je třeba výsev a zkoumání miliónů rostlin. Dalším problémem ve šlechtění ovocných dřevin je dlouhá doba od výsevu do nástupu plodnosti. (U jahod mohu vidět výsledek už druhý rok, ale u ovocných stromů???). A čas nahrává i škůdci. Virus může zmutovat a začít napadat i rezistentní odrůdy. Je to nekonečný příběh. Ale nakonec i ve sportce někdo chytne první cenu. Takže, buď se smířím se špendlíky, které budou mít šarku, rostliny budou mít kratší životnost, někdy úroda vyjde a někdy ne, nebo se přeorientuji na nové odolné odrůdy a vyberu si z nich. Taky mohu sázet a sázet a čekat na hlavní výhru. Jak dlouho a za jakou cenu. Na druhou stranu, když bude sázejících hodně, tak to nakonec také někomu vyjde. Pak se může o výhru s ostatními podělit.
|
|
|
|
|
|
|
Efs - Bronzový Zahrádkář (95) - 38.202 (?), 16.3.2016 19:40
Špendlíky chytají a rostou na semenáčích myrobalánů velmi pěkně. -- Loňská zkušenost. Rouboval jsem někdy v půlce února, do rozštěpu, je to tenké. Letos opět, teprve uvidíme...
Pohoda, hezký den
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.179 (?), 1.8.2009 15:36
Rád bych ještě přispěl k identifikaci špendlíku drobnou, ale důležitou poznámkou: strom s dozrávajíími plody poznáte již z dálky.Nejen podle žlutého vejčitého tvaru ovoce, ale především podle specifické vůně, která se line již z dálky a není žádnou jinou odrůdou nahraditelná.Tato typická vůně je cítit i při vaření marmelády i ve špendlíkovici (ta je především od toho ceněna, přesto,že je silně doslazována řepným cukrem). Vůně špendlíku je neodmyslitelná. A.Bartoš
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|