špendlíky
|
|
|
|
host - 175.104 (?) 2.3.2013 13:52
Pane Vysloužil,
nepochopil jste mě. Já reagovl na Vaše vyjádření o "kvalitě ovoce ohledně vhodnosti na pálení" A uvedené obecné doporučení jsem doplnil o bod 3. Právě nižší obsah kyselin, resp. vhodný poměr k cukrům je důležitý. Proto jsem uvedl význam poměru všech složek v ovoci a následně v kvasu. Proto je dozrálý špenlík tak famózním zdrojem pro skvělou pálenku. A následně jste si sám odpověděl, že tomu tak je právě i u hrušek a třešní. Tedy zopakuji: vyzrálé ovoce je základem pro skvělý destilát. A pak samozřejmě následuje péče o kvas, vhodnost k vypálení i pálení vlastní, vč. stálého ochutnávání destilátu až po "odstavení"... pro popsaný proces a jeho završení je vedle kvality ovoce důležitý i jeho púvod / lokalita (mj. vlivem minerálních látek v půdě, počasím, atd.).
Zdeňa z Moravy
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.101 (?), 2.8.2010 14:08
Dost mozna ze spendliky jsou povazovany za podprumerne vetsinou moravaku, ale ja na to rikam ze pouze veri starym poveram a to jeste z druhe ruky, bez pokusu.
Spendlikovici uz delam tretim rokem a povazuji ji za to nejlepsi co ve sklepe mam - velke pecky jsou zarukou drevnate chuti a aroma je neprosto delikatesni. Leju ji jenom opravdovym pratelum - je pravda ze malo tece...:)
Pozor, kvas dost hnije a lze obtizne urcit jeho vyzralost - prave to muze byt hlavnim duvodem haneni tohoto destilatu.
Petr
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 2.8.2010 15:56
Máte moje sympatie, špendlíky se dokáží dost velkou plodností také vyčerpat a odtud podle mého mínění pramení i větší náchylnost k šarce.Nezapomeňte na dobré spodní hnojení (močůvkou i hnojem ke kořenům). Setkal jsem se i se "zlepšovateli ",kteří do hotové špendlíkovice "namontovali" destilát z oskeruší.Prý na zlepšení.Na ochutnávku a výstavy takové mixy nepatří. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.10 (?), 1.3.2013 23:47
Pane Vysloužil,
s body 1. a 2. souhlasím. Přidal bych však i bod 3. Obsah kyselin. A samozřejmě rovnováhu všech složek od 1. po 3.! A dobře uzrálý špendlík, to je famózní zdroj pro pálenku! Kdybych ho nikdy nejedl (i zaprášený u cesty) a nepil pálenku, nemohl bych to tvrdit!!! Zdeňa z Moravy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.104 (?), 2.3.2013 13:52
Pane Vysloužil,
nepochopil jste mě. Já reagovl na Vaše vyjádření o "kvalitě ovoce ohledně vhodnosti na pálení" A uvedené obecné doporučení jsem doplnil o bod 3. Právě nižší obsah kyselin, resp. vhodný poměr k cukrům je důležitý. Proto jsem uvedl význam poměru všech složek v ovoci a následně v kvasu. Proto je dozrálý špenlík tak famózním zdrojem pro skvělou pálenku. A následně jste si sám odpověděl, že tomu tak je právě i u hrušek a třešní. Tedy zopakuji: vyzrálé ovoce je základem pro skvělý destilát. A pak samozřejmě následuje péče o kvas, vhodnost k vypálení i pálení vlastní, vč. stálého ochutnávání destilátu až po "odstavení"... pro popsaný proces a jeho završení je vedle kvality ovoce důležitý i jeho púvod / lokalita (mj. vlivem minerálních látek v půdě, počasím, atd.).
Zdeňa z Moravy
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.22 (?), 12.4.2010 23:55
Marmeláda ze špendlíků byla nejlepší na palačinky ze všech. Doma jsme měli tento strom se žlutými podlouhlými plody a kolem něj vyrůstalo několik nových stromků. Bohužel, dnes ho nikde nekoupím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.253 (?), 10.11.2014 14:57
Zkoušel někdo naroubovat na JOJO(rezistent na šárku) špendlík?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|