Dnes jsem zakoupil pár plodů Haganty a Gabrovské z produkce nedalekých sadů a musím říci, že velice příjemně překvapila Haganta - plody sice člověk musel vybírat v té správné barvě a na omak měkčí, ale chuťově byly velice dobré - sladké, mírně aromatické, šťavnaté. Naproti tomu Gabrovská šla do koše - blátivá, bez chuti (tam ta podtrženost byla hodně znát).
Ale jak to, že je ta dužnina zelená jak brčál? U Haganty je dužnina vždy sytě žlutá, u Gabrovské, myslím, taky. Fakt je, že ty kupované plody jsou uvnitř vždycky zelené, a nemusí se zrovna jednat o Čačanskou lepotici nebo Stanley, kde by to sedělo.
Na stromě by vydržely, nebyly ještě úplně měkké. Nejspíš kvůli suchu nebyly až tak štavnaté, ale více jak Valjevky, v chuti patrná kyselinka a výrazná sladkost. Líp to asi popsat nedovedu.
Nepodobá se ani Domácí švestce, Vlašce, Anně Späth, Eleně, Presentě, Tophitu, Gabrovské, ale je řízně sladkokyselá (méně švestkovitá než Hanita), ovšem ta výrazná sladkokyselost je jaksi zharmonizovaná a působí příjemně. Takže tady máme celkem originální chuť.
Jak letos hodnotíte Hagantu? Mám jeden tříletý stromek na podnoži wangenheimova a letos jsem měl prvních asi 10 plodů. Zralé byly po 15.9. Chuť byla velmi slušná a pro mě taková netuctová. Popsal bych ji jako sladkou, aromatickou, navíc s dávkou kyselin. Oproti třeba Toptaste mi chuťí přišly daleko zajímavější, nejen fádně sladké. Stromek navíc krásně zdravě roste, uvidím jaké budou další roky. První dojmy jsou u mě zatím velmi slušné. Jak letos u vás?
Z vyobrazených plodů (zleva President, Amers, Haganta, Valor) se Domácí švestce nevyrovná v kvalitě žádná. Nemůžu říct, že by byly špatné, ale proti Domácí švestce jsou to všechno jen "náhražky". Taková Haganta vyzraje oproti Presentě do měkka, ale přesto tak dobrá není. S Domácí švestkou se nemůže rovnat už vůbec.