Slivoň Haganta
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?) 7.9.2016 10:03
Tomáš Jan v příručce Peckoviny píše:
Haganta: zralost 10-12 dnů po Domácí
Toptaste: zralost 10 -15 dnů po Domácí
Ať je má Haganta čímkoli, jsem za ni rád. Asi zkusím sehnat roub z jiného zdroje a porovnám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 7.9.2016 11:50
V tom jsem klidný, Toptaste mám ze tří zdrojů.
Ono je to totiž tak. Doba zrání a sklizně - a neplatí to jen pro švestky - závisí na více faktorech. Na délce vegetační doby, na sumě teplot na době oslunění. Neméně pak na dalších faktorech, teplotě půdy, vlhkostních poměrech, atd. Různé ovocné druhy i odrůdy mají nároky různé. A tak třeba červený rybíz či jablko Strýmka se sklízejí ve stejnou dobu v nížině i na Vysočině. Jiné odrůdy mají nároky rozdílné. A ty se dokonce mohou lišit v různých letech. Vzpomeňme, jak jsme se nedávno divili, že v předešlém roce Pincot dozrál před Leskorou. Proto bych hned, když někomu něco dozrává jinak, než u mě, netvrdil, že tu odrůdu nemá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 195.130 (?), 8.9.2016 8:56
Já mám doma, několik drůh švestek, haganta, amers, president, jojo, toptaste, čačanskou lepotici a rostou krásně. co se týče chuti nejvíc mi chutnají haganty a toptasty, ale to je asi jen o vkusu. Pokud máte rádi trnky a nechce se vám na ně čekat, můžu doporučit asijské švestky, zrají o pár týdnů dřív a jsou šťavnaté a slaďoučké.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|