Slivoň Haganta
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 17.11.2015 11:37
Slivoň Haganta mně prozatím mnoho radosti neudělala, spíše jen sem tam nějaké pozitivní záblesky u pár plodů, proto jsem taky vyjádřil pochybnosti o nových křížencích Haganty a podivného Joja. Ovšem co je to platné, když jsem podlehl stejné novinkové mánii jako Milan Fiala a Miloš Vysloužil . Na útěchu si můžu říct, že když tady Milan s Milošem budou psát o první úrodě, budu i já vědět o čem je řeč. Mám na mysli Jolinu a Jogantu. Teoreticky by se nadějněji mohly jevit kříženci Hanity: Haroma, Azzura, Harbella a Hanka, která ovšem není nikde vidět. Přitom kříženec Hanity a Katiky HANKA by mohl býti vůbec ten nejchutnější. Předběžný dojem z Haromy je ten, že všechny tyto odrůdy nebudou propadáky, ale ani žádné "virtuozity" typu Hanity a Gabrovské.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 6.9.2016 14:09
Nevím jestli jenom, ale pro mě je Haganta zajímavá jednoznačně. Loni byla chuť plodů trošku fádní a méně sladká, ale letos je to opět ta stará dobrá Haganta. Vysoká plodnost, velké plody, sladké, šťavnaté. Oproti Toptaste je pro mě zajímavější tím, že zraje dřív a plody tak stihnou v sudu zkvasit bez přitápění.
Ltošní Valor nebyl takovým propadákem jako jindy, plody byly docela chutné, Hagantě se nevyrovnal. Toptaste stále tvrdý, Haroma taky. I Topfife vypadá zrale bezmála 2 měsíce a měknout jakoby zapomněl
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 6.9.2016 16:03
Nevím jestli jenom...
No právě. Uvítal bych ještě další zkušenosti a fotky Haganty, protože je pro mě trochu nepochopitelné, čím tato odrůda zaujala. Shodli jsme se s panem Mikešem, že kupovaná Haganta v obchodech nestojí za nic a měkčí Haganty na stromku taky ne. Takže je to vlastně záhadná odrůda. Tvar plodů je někdy více sploštělý, jindy zaoblenější a to na jednom stromku. I pan mvA nebyl nějak zvlášť z Haganty nadšený. Fanda je tedy jen pan Miloš Vysloužil.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?), 6.9.2016 16:21
Ještě se mně nestačila tolik rozplodit... i když jí mám cca 7 rokem.U velkých (obrovských)plodů se často nestává, aby měly tyto ony ryze žlutou dužinu, i aromatickou chuť..Ze známých důvodů ani nejsem paušálně nějak příznivcem takto velkoplodých odrůd.Haganta se trochu vymyká svými parametry! Velké plody cca nad 50gramovou hranicí se sytě žlutou dužinou, nejsou rozměklé, ani rozbředlé.Zřejmě je to jediná odrůda, která i ve velkých plodech ukrývá parametry kvalitní švestky.
Zajimavostí jsou sytě zeleně zbarvené hutné listy, fialově pigmentovaná slupka s náznaky lenticel.Bujný růst i na údajně wang. podpniku.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 6.9.2016 19:10
Je tady ještě u Topstaru č.1 možná záměna s Valorem. Nejvíc tomu napovídá rozříznutý plod, kde je proti Hagantě odlišná "jamka" pro pecku. Na oficiálním Valoru bývá vždy příliš mnoho plodů, takže je chuť jalovější a nedosahuje takové silně sladce navinulé koncentrace, jinak by se dalo říci, že se tyto dvě chutě dosti podobají. Nemůžu si ale pomoct, Haganta se musí sklidit ve velmi pevném stavu, jinak plody ztratí kyseliny a sfádní. Valor je v měkkém stavu více sladce aromatický než Haganta, ale optimální zralost na chuť to už také není. Ale teď mě napadá, že Valor (původně Topstar) to být nemůže, protože má listy více podobné Hagantě. Valor má listy o něco světlejší a lesklejší (viz.vlákno Valor).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 52.26 (?), 6.9.2016 19:40
Dobrý den všem. Velmi mne udivila informace, že by Haganta zrála dříve než Toptaste a ještě tak výrazně dříve. U mne je to přesně naopak. Toptaste se dá jíst od konce srpna a postupně sládne, měkne, pomalu opadává a vedle stojící Haganta dosahuje podobného stupně chuťové zralosti až o cca 2-3 týdny později, tedy až nyní. Také pomologie Hagantu řadí k pozdním... Mám špatnou odrůdu já nebo pan Vysloužil? TS
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|