To netuším, Martine. Prozarím velké rozdíly nejsou. Mám tady víc nových švestkomeruněk a jsem zvědavý, jestli bude v plodech nějaký rozdíl od Fortune a falešné Dapple Dandy. Problém bude s mrazem, protože Fortune, nová Dapple Dandy a jedna šveskomeruňka "no name" kvetou hodně brzo. Z Fortune asi po mrazech nezbude letos nic.
Krásně kvetou nejen myrobalány, ale i japonská slivoň Fortune a Dapple Dandy č. 2, "falešná" Dapple Dandy nikoliv. Ostatní švestkomeruňky ještě nekvetou, ale krásně se zazelenaly svěží zelení narůstajících listů. Nádhera, ale "holomráz" už je na cestě.
To netuším, Martine. Prozarím velké rozdíly nejsou. Mám tady víc nových švestkomeruněk a jsem zvědavý, jestli bude v plodech nějaký rozdíl od Fortune a falešné Dapple Dandy. Problém bude s mrazem, protože Fortune, nová Dapple Dandy a jedna šveskomeruňka "no name" kvetou hodně brzo. Z Fortune asi po mrazech nezbude letos nic.
Dočkáme se někdy plodů, když tyto asijské slivoně a švestkomeruňky kvetou tak brzo a většinou zmrznou? Jak to vidíte, pane Waltře. Nemáte žádnou na zkoušku?
Já osobně zlikvidoval na podzim 2022, jap. švestku October sun, Gaviotu, meruňko-švestku Melitopolski, Queen Elisabet. Všechny tyto odrůdy květly s měruňkami a byly dle mého názoru ještě citlivější než meruňky, protože na těch alespoň něco zůstalo. Sázeny 2016/2017 a ochutnány pokud se nemýlím 2021 a žádný zazrak to nebyl, proto dostaly přednost meruňky a švestky. PSM
Pokud budou mít rosničky pravdu, Jojo rozkvete do deště a mrazu a to nikdy dobrou úrodu nepřineslo. Mám ale radost, vyryl jsem si loni odkopek Durancie a letos pokvete! Sice je škráblý pluhem na kmínku :-(ale snad se to zahojí. Také začíná kvést Japonka Black Amber.
Mně postupně některé asijské slivoně zašly (Black Gigant, Gauota, Oishi Wase). Fortune si zatím vede dobře a společně se švestkomeruňkami kvete, jako by vůbec nemrzlo (max.-4,7°C). V chuti je to jakási "řidina" s exotickou příchutí. Nebo všelijaké ty myrobalány u cest s výraznější chutí? Oslovení Herr von Biegler, nebo Herr von Walter není pěkné? Inspiroval mě s tím Standa von Königgrätz.