Prořezat švestku teď?
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.34 (?) 5.3.2012 11:39
Pod pojmem "řez" jsem v souvislosti s ořešákem měla na mysli právě jednorázové a nezbytně nutné zásahy typu odstranění nevhodné větve, na které je podle mého názoru září pozdě. Překvapilo mě, že někdo ořešáky řeže systematicky (řez výchovný a udržovací, o kterém píšete). Nikdo z mnoha známých, kteří ořešáky mají, je totiž takto neřeže. Myslím si, že jsou rádi (podobně jako já), že něco roste "jak dříví v lese", tvoří pohledné stromy a k tomu ještě plodí. Přečetla jsem si Vaši reakci několikrát, ale stále nevím, proč ořešák systematicky řezat. Co je cílem? Jiný typ koruny? Vyšší plodnost? Lepší zdravotní stav? Zdraví Zuzana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 14.199 (?), 5.3.2012 13:37
Nevím, kolik generací našich předků mlátilo do korun ořešáků bidly, aby prosvětlili koruny. (Já to nikoho dělat neviděl, to však neznamená, že se to nedělá). Řekl bych, že prvotní účel byl a je srazit ořechy, protože lézt za nimi vysoko je jednak nebezpečné, druhak jsou v koruně poměrně řidce, takže by bylo třeba stále přestavovat žebřík. Dlouhá tyč splní požadovaný účel a nemusí se na strom. Větví se dá tímto způsobem při vhodném opření i zatřást a ořechy spadnou. Že se při tom sem tam nějaká větev odlomí je možné, odmítám ale věřit tomu, že je to záměr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 5.3.2012 23:24
A píše se v této nebo v nějaké jiné knize, že řez lze nahradit otloukáním bidlem?
Osobně řez ořešáků neprovádím, stejně jako neprovádím řez dospělých třešní. Odstraňuji pouze větve, které překážejí - např. průjezdu sekačkou. Ani ořechy neotloukám, počkám až popadají. Ne snad proto, že bych myslel, že se to nesmí, ale přijde mi to zbytečná námaha. Oklepnu až posledních pár plodů, které zůstanou viset i po prvním mrazu, kdy odpadnou všechny listy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|