Když může mít svoji „Procházkovou“, samozřejmě švestku, pan doktor Vysloužil, tak já třeba také. Připojuji obrázky své „Procházkové“ (odrůdu neznám), protože do mých podmínek je dobrá. Žádnou, srovnatelně dobrou švestku, v okolí neznám. Jedná se o torzo hodně starého stromu. Zbytek dál odumírá. Letos několik větévek ještě zaplodilo (asi 50 plodů).
Popis: Zraje cca 10 - 14dní před Domácí švestkou. Plody jsou podstatně větší než u Domácí. Letos (suchem jsou všechny slivoně drobnější) je největší délka 5 cm a šířka 3,8 cm. Dužnina masitá, sladší než u Domácí. Údajně bylo dříve ovoce sousedy oblíbeno. List je větší než u Domácí, tmavší a jednobarevný. Myslel jsem si, že je k Šárce tolerantní, ale na výhonech letošních roubovanců, je listí strakaté. Podnože jsou semenáče asi Domácí s méně viditelnou šarkou. Takže jakou tak podnož použít?
Myslím si, že zajímavých švestek, slivoní (neznámých, zapomenutých), musí být v naší zemi spousta.
Dále obrázky mé „Procházkové“. Pro srovnání je na talíři s mojí Domácí. (Mám také orig. „Domácí Velkoplodou“, ale ta je letos ještě drobnější než moje stará Domácí.) JG