Procházkova
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 14.8.2014 12:42, zobrazeno: 15247x
Před mnoha lety rostla v zahradě rolníka Procházky (kterou posléze rodiče zdědili) stará švestka, spíš pološvestka. Protože kolem byly další pravé Domácí (kvalitou nedostižné), zajímali jsme se o ni jen zkraje sezóny, neboť dozrávala už v půli srpna. Až když pravé švestky začla kosit šarka, začal být o tuto nenáročnou odrůdu zájem. Po letech musela slivoň uvolniut místo dětské houpačce, tak jsem z ní naštěpoval stromek mladý. Podle literatury jsem došel k závěru, že to bude Wangheimova, vysoká plodnost, ranější zrání, buclatější plody. Jenže po revoluci jsem si od Kubáčka koupil dva stromky Wangheimovy a když začaly plně plodit, bylo jasné, že to není totéž. Stromy i plody jsou si skutečně podobné, ale Wangheimovy jsou drobnější, méně aromatické a hlavně - zrajíí víc než o týden později. Překřtil jsem tedy slivoň na Procházkovu, podle původního majitele zahrady. Dodnes nevím, jak se opravdu jmenuje. Řadu let je u nás tato švestka páteřní odrůdou pro přípravu kvasu - plody jsou ojíněné a pěkně voní (podobhně jako Katinky), vůči PPV vysoce tolerantní, sladké i ve studených letech. Tak si říkám, že oni ti staří pěstitelé nebyli asi žádný trubky. Hledáme stále nové čačanky, rumunky joja a topy a nevím, jestli nevymýšlíme dávno vymyšlené.
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 20.92 (?), 14.8.2014 14:08
pokud mají plody průměrnou hmotnost 45 g., máme ji také :-)
A také netušíme odrůdu :-(
Jindra KV 500 m.n.m.
|
|
|
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 218.108 (?), 14.8.2014 17:16
U Vás v chladnější oblasti by teď mohla zrát Černošická!? Nebo už je možná po ní. Třeba se ale zatoulala až na Svitavsko.
Druhý tip: může jít o semenáč Wangenheimovy. Pokud se jí blíží svými vlastnostmi, Wang. je navíc samosprašná, používá se jako podnož... Nebo zkrátka náhodný semenáč čehokoliv vykázal dobré vlastnosti a byl ponechán...
Toť otázka, kolik takových pokladů roste po republice/Evropě, naprosto odolných šarce a skoro nikdo o nich neví...
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.8 (?), 14.8.2014 17:46
Připadá mi to hodně podobné odrůdě Carská.Dal bych sem obrázek, ale už je pryč, letos dozrála o dost dříve.Přestože má šarku, na plodech ani plodnosti se to nijak neprojevuje.Z mého pohledu vděčná odrůda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 137.169 (?), 15.8.2014 10:43
Dobrý den.
Velmi pěkný a zajímavý příspěvek. Rád jsem si jej přečetl. Asi podobné to bude i s rynglemi, slívami, ale i jinými druhy ovoce.
Pěstuji vedle sebe keře stejné odrůdy rybízu, ale od různých množitelů. Znaky a vlastnosti jsou stejné. Mimo chuti. Ze šlechtitelské stanice (Losiny) je chuť nepřehlédnutelně lepší. JG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|