Opál
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?), 28.7.2014 12:22
Malvazinku musí hodnotit jiní. Soused mně kdysi přinesl na ochutnání jeden velký plod Malvazinky a ten byl velmi kvalitní. Stěžoval si ovšem, že mu strom skoro neplodí. Jindy jsem jedl zase malé Malvazinky z hodně zaplozeného stromu a ty byly, dá se říct, podřadné. Malvazinku bych si na zkoušku určitě vysadil, už proto, abych se dozvěděl, jak to s její kvalitou vlastně je. Jinak, pane Mikeši, pokud nemáte "velkoplodou" Oullinskou, mohu zaslat rouby, aby jste porovnal zřetelný rozdíl ve velikosti plodů.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 28.7.2014 12:30
Nemám oulinskou, nemohu posoudit.
Tedy nemám Oulinskou v plodném věku a jak se ujal letošní jarní roub si nějak nevybavuji. Letos Opal netrpí ani červivostí ani Monilií, ale více než důsledek počasí je možný sekundární vliv postřiku sousedních lísek insekticidem a na druhé straně sousedních brambor fungicidem (Dithane DG).
No, pro velkopěstitele asi tak povedený není, když vyžaduje sklizeň probírkou, ale pro malopěstitele je ouroda Opalu roztažená na 14 dní jednou z předností proti Oulinské (jak si ji pamatuji z dětství, najednou ze dne na den jí bylo moc a nikdo to nechtěl)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 30.7.2014 10:06
Rebus, zdá se alespoň u mne, je vyřešen.Katinka rannější Opálu.Zatímco Katinka vybarvila dřív, a je nyní zralá, chutná,tak na první regulérně zralé plody Opálu, které uzrávají na loňském stromku si ještě počkám.Několik plodů Opálu, které dříve praskly kvůli dešti, předčasně zmodraly, a dozrály byly ovšem ovocně chutné, s příjemnou renklodovou svěží chutí... tj.švestka to není! Opál má ovšem výhodu... v době, kdy ještě plody nejsou plně zralé, dají se jíst,(nejsou tvrdé ani kyselé), což u některých nových odrůd neplatí.Nemám rád velké plody,proto spíše ocením plody Opálu,než ZR.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.6 (?), 14.9.2015 18:42
Chce to trpělivost.Mám tu samou zkušenost, ale po 5 letech konečně zarodila.
Plody jsou spíše střední, ale i přes letošní sucho velmi šťavnaté. Takže se těšte na příští úrodu.
Pavel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|