Lehce přezrálé plody se díky své sladkosti výborně hodí na povidla.
Mohu potvrdit. Mezi letními slivoněmi je sladkost Opálů bezkonkurenční. Před pár lety jsem vařil jednodruhová povidla z Opálů a současně druhá z Katinek. Opálové byly sladší (nevyžadovaly tolik doslazovat). Na druhé straně plody Opálu jsou šťavnatější, čehož důsledkem je, že kvůli žádané konzistenci se musela povidla odpařovat déle, a vysledný objem byl menší než z Katinek. V chuti (výborné) rozdíl v podstatě není. Protože čas a energie jsou dražší než trocha cukru, tak na body zvítězila Katinka.
Na sušení se Opály, na rozdíl od Katinek, nehodí. Zkoušel jsem to v solární sušičce, neschlo to, vytékala šťáva a když zašlo slunce, rychle jsem je přemisťoval do elektrické. Nedoporučuji.