Opál
|
|
 |
 |
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10507) - 196.17 (?) 28.7.2014 11:43
Opál se šlechtitelům povedl, viďte. Při výpadku meruněk, či broskví se v tuto dobu velice hodí. Oullinská renglóda dala dobrého potomka. Protože je zralý dříve, než ona, tak si myslím, že dosti pěstitelů, jako třeba Vy, budete Opálem už přesycený a Oullinskou už tak nevychutnáte. Já mám Oullinskou tak obsypanou, že už se jedna větev částečně zlomila. Oproti Opálu má mimo pozdějšího zrání jednu podstatnou nevýhodu a to, že je mnohem náchylnější na moniliovou hnilobu. Nebo myslíte, že je to na stejné úrovni?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vlastamann - (32) - 238.12 (?), 15.8.2013 8:54
Po loňském zmrznutí veškerého ovoce, mi letos na Vysočině ovocné stromy vše vrací. Pomíjím to, že je musím kvůli suchu vydatně zalévat. Opál mi přeplodil tak, že se mi zlomila již jedna nepodepřená větev. Plody jsou zatím bez cukru a postupně se vybarvují. Jediná věc co mi kazí radost z plodů je již druhým rokem na slivoních řádící monilioza laxa.
Vlastamann
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10507) - 196.17 (?), 28.7.2014 11:43
Opál se šlechtitelům povedl, viďte. Při výpadku meruněk, či broskví se v tuto dobu velice hodí. Oullinská renglóda dala dobrého potomka. Protože je zralý dříve, než ona, tak si myslím, že dosti pěstitelů, jako třeba Vy, budete Opálem už přesycený a Oullinskou už tak nevychutnáte. Já mám Oullinskou tak obsypanou, že už se jedna větev částečně zlomila. Oproti Opálu má mimo pozdějšího zrání jednu podstatnou nevýhodu a to, že je mnohem náchylnější na moniliovou hnilobu. Nebo myslíte, že je to na stejné úrovni?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 28.7.2014 12:06
Jak je to s chutí Opálu v porovnání s nyní už končící (sklizenou) Malvazinkou v nižších polohách? Malvazinka zatím každý rok ve standardní kvalitě a i přes některé nectnosti je dobrou výplní mezi končícími meruňkami a začínajícími modrými peckovinami asi podobně jako Opál.
Jinak u Oulinské (jestli to tedy Oulinská je - foto dodám kdyžtak později) mohu potvrdit značnou náchilnost k monilióze a na plodech se vytváří i takové fialově zbarvené chodbičky pod slupkou, aniž bych zaznamenal nějakého škůdce.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|