Naroubovat na starou švestku něco jiného?
|
|
 |
 |
host - 51.173 (?) 6.2.2021 15:41
Spíš se zadavatel ptá tak, jako by v životě neviděl štěpování a v životě nedržel nůž na štěpování v ruce.
O štěpování, má li se povést, je třeba hodně přečíst, potom vzít nějaký vhodný nůž, pořádně a pečlivě ho naostřit a potom vzít dost prutů a pořádně si ty řezy roubů nacvičit. 10 let stará švestka není nijak starý strom, ale na seříznutí koruny a naroubování kmínku se už jen velmi málo hodí a nejspíš by bylo třeba použít roubů se speciálními řezy, aby se to slušně ujalo. A jelikož má už kmen velkého průměru, byla by po roubování k zacelení hodně velká rána, do které by se snadno dala nějaká choroba dřeva. Seříznout větve, počkat až vyraší výhony a ty potom jako jednoleté roubovat je zdánlivě snažší, je tam ale problém v tom, že takové roubování musí být hodně kvalitní, jinak v konkurenci s pupeny na nenaroubovaných částech strom do roubů nepustí mízu a rouby zaschnou. Nebo vyraší trošku a potom zaschnou. Zkrátka nedá se očekávat, že začátečník vezme poprvé nůž do ruky šmik šmik naroubuje a ono se to chytne a poroste to. To by potom rouboval každý druhý...
Roubování se musí nacvičit. Nejlépe se musí vyzkoušet na řadě malých tak 2 - 4 roky starých semenáčků nebo odkopků. Sehnat třeba na podzim semena domácí švestky nebo myrobalánu, přes zimu stratifikovat, na jaře vylouskat z pecek, zasadit a nechat vyklíčit na místě roubování. A tak za dva roky roubovat. Nebo nejrychleji ty drobné podnože třeba z nějaké zanedbané zahrady přesadit na místo, přes zimu jakž takž zakoření a na jaře roubovat. teprve až roubování jakžtakž půjde na malých semenáčcích, je možné přeroubovávat velké stromy tak, aby se to povedlo.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 19.11.2020 14:56
Zadavatel chce na stávající strom něco přidat, tak já ho příliš brzdit nebudu. Jen mu doporučím více studovat, pak má větší šanci na úspěch - např. zákl. pojmy - co je to štěp, co roub, jak a kdy...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 51.173 (?), 6.2.2021 15:41
Spíš se zadavatel ptá tak, jako by v životě neviděl štěpování a v životě nedržel nůž na štěpování v ruce.
O štěpování, má li se povést, je třeba hodně přečíst, potom vzít nějaký vhodný nůž, pořádně a pečlivě ho naostřit a potom vzít dost prutů a pořádně si ty řezy roubů nacvičit. 10 let stará švestka není nijak starý strom, ale na seříznutí koruny a naroubování kmínku se už jen velmi málo hodí a nejspíš by bylo třeba použít roubů se speciálními řezy, aby se to slušně ujalo. A jelikož má už kmen velkého průměru, byla by po roubování k zacelení hodně velká rána, do které by se snadno dala nějaká choroba dřeva. Seříznout větve, počkat až vyraší výhony a ty potom jako jednoleté roubovat je zdánlivě snažší, je tam ale problém v tom, že takové roubování musí být hodně kvalitní, jinak v konkurenci s pupeny na nenaroubovaných částech strom do roubů nepustí mízu a rouby zaschnou. Nebo vyraší trošku a potom zaschnou. Zkrátka nedá se očekávat, že začátečník vezme poprvé nůž do ruky šmik šmik naroubuje a ono se to chytne a poroste to. To by potom rouboval každý druhý...
Roubování se musí nacvičit. Nejlépe se musí vyzkoušet na řadě malých tak 2 - 4 roky starých semenáčků nebo odkopků. Sehnat třeba na podzim semena domácí švestky nebo myrobalánu, přes zimu stratifikovat, na jaře vylouskat z pecek, zasadit a nechat vyklíčit na místě roubování. A tak za dva roky roubovat. Nebo nejrychleji ty drobné podnože třeba z nějaké zanedbané zahrady přesadit na místo, přes zimu jakž takž zakoření a na jaře roubovat. teprve až roubování jakžtakž půjde na malých semenáčcích, je možné přeroubovávat velké stromy tak, aby se to povedlo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 6.2.2021 18:11
Přeroubování starých stromů zvládne i začátečník, i když švestka je trochu víc náchylnější na ujmutí než třeba jablon. Stáří stromu ani tak nerozhoduje, důležitá je vitalita a to jak byl strom předtím řezán. Loni jsem jich taky pár dělal a stačí se naučit tu nejjednodušší techniku za kůru a provést ji těsně před tím než strom začne rokvétat, aby měl dost mízy a kůra šla dobře odloupnout a nemít narašené rouby. Nebo moc narašené. Na podzim jsem stromy sesadil. Na jaře při štěpování pak znovu větve zakrátil do živého. Nejlepší je najít větve o průměru třeba 5 cm a do toho místa vsadit dva až tři rouby a pevně zatáhnout páskou a nahoře zamazat voskem. Reznou ránu rouby o 1 až dva milimetry posadit nad úroven větve, aby rouby dobře zarostly ze všech stran. Během vegetace udržovat zastříkáváním déku rostoucích letorostů do 20 cm. Až roub dobře přiroste teprve pak mu povolit větší růst do délky. A to je všechno.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 165.146 (?), 6.2.2021 19:23
Je to věčná otázka zda přeroubovávat starou švestku či ne.Kamarád si před lety vysadil nové švestky.Po třech letech se ukázalo, že jedna švestka i když roubovaná je pláně.Požádal mě o přeroubování.Na tříletých větvích byla slabá kůra doslova síly pergamenu.Na kopulačku jsem neměl tak silné rouby a nechtěli jsme zvyšovat neprodukční výšku korunky ponechaným plánětem.Riskl jsem za kůru.Hrozná piplačka a odcházel jsem se slovy něco ve smyslu, pokud se to ujme bude to zázrak. Zázrak se stal a dnes má nádherný strom Dolanky.
Po ochutnání Dolanky mě opět požádal o přeroubování staré švestky.Dobrých 6 metrů vysoká a stáří asi 40 let.Trochu jsem mu odporoval, že strom je přece jen starý a výsledek nejistý.Ukecal mě.V prvním roce na vybraných větvích provedeno roubování za kůru asi poloviny větví pro budoucí korunu a nějaký průklest.Polovina větví původní odrůdy ponecháno.Druhým rokem provedeno doroubování ostatních větví pro budoucí korunku a ještě stále ponechány některé větve původní odrůdy s tim, že je bude ještě po dobu dvou let postupně odstraňovat.Nyní už nová koruna narůstá.Zvolil jsem tento způsob z obavy po ořezání tak starého stromu naráz, že by nemusel přežít.Teď má kamoš Dolanky dvě.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
lipoti - (10) - 77.88 (?), 7.2.2021 22:21
I já bych se připojil s doporučením, nebát se roubování vyzkoušet i jako úplný začátečník. Nastudoval jsem si pár návodů, zhlédl nějaké video na youtube (to bylo nejužitečnější) a bez jakýhkoliv předchozích zkušeností se mi rouby jabloní i hrušní chytly zcela bez problémů - rouboval jsem za kůru starších pláňat. Jen zmiňované peckoviny mi šly výrazně hůř, tam jsem byl úspěšný jen z cca 20 procent. Po dvou letech naroubované větve pěkně rostou a já se letos pokusím naučit kopulaci - kvůli těm peckovinám. jakub
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.35 (?), 8.2.2021 9:09
Ano, nebát se a vyzkoušet, to je správný postup. Zejména budeme-li roubovat malé semenáčky, nebo konec větvčky. U přeroubování staré švestky si musíme uvědomit, že případný neúspěch může znamenat konec stromu. Je-li švestka zralá na vykopání, nic se neděje, ztratíme maximálně něco času a pár korun za pásku a vosk. Jestli nám strom slouží a plodí, dost bych si přeroubování takové švestky rozmyslel, zejména, jsem-li začátečník a teprve se štěpovat učím.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |