Prešiel som si celú diskusiu o "Najlepšj slivke", v podstate to bolo skôr o profesionálnej odbornej debate na tému vírus šárky (PPV) než o osobných (odborných i laických) skúsenostiach s tou-ktorou odrodou.
Ozaj, ktorá je teda tá "najlepšia slivka"?
Podľa mňa je to tá, ktorú som jedol ako malý chlapec u suseda na záhrade. Chutila vynikajúco, hlavne preto, že potom nasledoval výprask a zakazovanie, ale na druhý deň už som ju musel ochutnať znovu (zakázané ovocie...).
Alebo tá, ktorej som zjedol na posedenie "na kilá" po celodennej cyklotúre v posledný horúci deň prázdnin v treťom ročníku na strednej. Bol to taký strom pri poľnej ceste niekde, kde sa zastavil čas...
Možno to bude "Šarišanka", ktorú som skúsil ako čerstvý absolvent "vysokej školy poľnohospodárskej" v starej záhrade v prdeli sveta niekde pod Čergovom (Bardejov)...
Alebo to bude niektorá z tých 11 novodobých sort, ktoré som si vysadil za posledné dva roky na svojej rozľahlej záhrade a teraz čakám "zázraky"...
No, veď uvidíme.
Urmo, Bardejov (SK).