![](/obrazky/bod.gif) |
Najlepšie slivky
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
host - 127.36 (?) 13.1.2011 0:29
Prešiel som si celú diskusiu o "Najlepšj slivke", v podstate to bolo skôr o profesionálnej odbornej debate na tému vírus šárky (PPV) než o osobných (odborných i laických) skúsenostiach s tou-ktorou odrodou.
Ozaj, ktorá je teda tá "najlepšia slivka"?
Podľa mňa je to tá, ktorú som jedol ako malý chlapec u suseda na záhrade. Chutila vynikajúco, hlavne preto, že potom nasledoval výprask a zakazovanie, ale na druhý deň už som ju musel ochutnať znovu (zakázané ovocie...).
Alebo tá, ktorej som zjedol na posedenie "na kilá" po celodennej cyklotúre v posledný horúci deň prázdnin v treťom ročníku na strednej. Bol to taký strom pri poľnej ceste niekde, kde sa zastavil čas...
Možno to bude "Šarišanka", ktorú som skúsil ako čerstvý absolvent "vysokej školy poľnohospodárskej" v starej záhrade v prdeli sveta niekde pod Čergovom (Bardejov)...
Alebo to bude niektorá z tých 11 novodobých sort, ktoré som si vysadil za posledné dva roky na svojej rozľahlej záhrade a teraz čakám "zázraky"...
No, veď uvidíme.
Urmo, Bardejov (SK).
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 43.70 (?), 22.11.2010 16:59
Stará odrůda neznámého původu, která se k nám rozšíříla z jižní Evropy. Patří mezy typické švestky o velikosti 26-37 g. Je považována za nejchutnější odrůdu slivoní. Je částečně samosprašná, plodnost celkem pravidelná ne příliš vysoká. Stromy jsou odolnější na zimní i jarní mrazy. Vůči šarce jsou citlivé v bývají napadány pilatkou i obalečem, zraje od konce srpna do poloviny září. Pěstitelsky je náročná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 127.36 (?), 13.1.2011 0:29
Prešiel som si celú diskusiu o "Najlepšj slivke", v podstate to bolo skôr o profesionálnej odbornej debate na tému vírus šárky (PPV) než o osobných (odborných i laických) skúsenostiach s tou-ktorou odrodou.
Ozaj, ktorá je teda tá "najlepšia slivka"?
Podľa mňa je to tá, ktorú som jedol ako malý chlapec u suseda na záhrade. Chutila vynikajúco, hlavne preto, že potom nasledoval výprask a zakazovanie, ale na druhý deň už som ju musel ochutnať znovu (zakázané ovocie...).
Alebo tá, ktorej som zjedol na posedenie "na kilá" po celodennej cyklotúre v posledný horúci deň prázdnin v treťom ročníku na strednej. Bol to taký strom pri poľnej ceste niekde, kde sa zastavil čas...
Možno to bude "Šarišanka", ktorú som skúsil ako čerstvý absolvent "vysokej školy poľnohospodárskej" v starej záhrade v prdeli sveta niekde pod Čergovom (Bardejov)...
Alebo to bude niektorá z tých 11 novodobých sort, ktoré som si vysadil za posledné dva roky na svojej rozľahlej záhrade a teraz čakám "zázraky"...
No, veď uvidíme.
Urmo, Bardejov (SK).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 43.70 (?), 13.1.2011 20:06
Nejlepší trnky jsem koštoval tak před čtiřiceti lety. Tenkrát to byly Domácí, doma jsme jim říkali Karlátky. Na konci září až začátkem října kdy konce u stopky byly pěkně scvrklé, chuťově výborné, slaďoučké. Z těch by byla slivovička. I nyní jsou takové ale tenkrát nějak chutnaly víc, jak píše p. Vysloužil tenkrát všechno bylo tak nějak lepší zřejmě tím věkem. Ale není proč zoufat i nyní jsou dobré trnky, třeba Gabrovské nebo i několikrát diskutované Toptasty.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|