Najlepšie slivky



host - 127.36 (?)
13.1.2011 0:29

Prešiel som si celú diskusiu o "Najlepšj slivke", v podstate to bolo skôr o profesionálnej odbornej debate na tému vírus šárky (PPV) než o osobných (odborných i laických) skúsenostiach s tou-ktorou odrodou.

Ozaj, ktorá je teda tá "najlepšia slivka"?

Podľa mňa je to tá, ktorú som jedol ako malý chlapec u suseda na záhrade. Chutila vynikajúco, hlavne preto, že potom nasledoval výprask a zakazovanie, ale na druhý deň už som ju musel ochutnať znovu (zakázané ovocie...).

Alebo tá, ktorej som zjedol na posedenie "na kilá" po celodennej cyklotúre v posledný horúci deň prázdnin v treťom ročníku na strednej. Bol to taký strom pri poľnej ceste niekde, kde sa zastavil čas...

Možno to bude "Šarišanka", ktorú som skúsil ako čerstvý absolvent "vysokej školy poľnohospodárskej" v starej záhrade v prdeli sveta niekde pod Čergovom (Bardejov)...

Alebo to bude niektorá z tých 11 novodobých sort, ktoré som si vysadil za posledné dva roky na svojej rozľahlej záhrade a teraz čakám "zázraky"...

No, veď uvidíme.

Urmo, Bardejov (SK).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 124.60 (?), 20.11.2010 17:12
Podla velkosti na obrazku to v ziadnom pripade nevyzera na nieco podobne domacej. Ta velkost skôr podporuje teoriu ze je to geneticky modifikovana stanley. a dobre prihnojena!
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 20.11.2010 17:48

Nejde ani tak o velikost, ta může být u velkoplodých klonů domácí švestky značná, ale tvar připomíná spíš pološvestku. Možná je to jen ilustrační foto.

            
host - 116.7 (?), 22.11.2010 13:52

Dobrý den,

prosím o názor na Vlašku - máte ji někdo? Je dobrá? Zasadila jsem ji teď na podzim na Třebechovicku. Díky, Helena

               
host - 43.70 (?), 22.11.2010 16:59

Stará odrůda neznámého původu, která se k nám rozšíříla z jižní Evropy. Patří mezy typické švestky o velikosti 26-37 g. Je považována za nejchutnější odrůdu slivoní. Je částečně samosprašná, plodnost celkem pravidelná ne příliš vysoká. Stromy jsou odolnější na zimní i jarní mrazy. Vůči šarce jsou citlivé v bývají napadány pilatkou i obalečem, zraje od konce srpna do poloviny září. Pěstitelsky je náročná.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 22.11.2010 19:49

Pokud je mi známo, dnes už ji prakticky nikdo nepěstuje. Nároky na prostředí, velká citlivost na šarku, extrémní k červivosti, malá plodnost, to je příliš velký handicap, který nevyrovná ani jejich velikost (ta již dnes není nic mimořádného) ani chuť (ta mi navíc v horší poloze nepřišla nic moc). Možná by bylo šlechtitelsky zajímavé, křížit ji s tolerantními a plodnými sortami.

                     
host - 127.36 (?), 13.1.2011 0:29

Prešiel som si celú diskusiu o "Najlepšj slivke", v podstate to bolo skôr o profesionálnej odbornej debate na tému vírus šárky (PPV) než o osobných (odborných i laických) skúsenostiach s tou-ktorou odrodou.

Ozaj, ktorá je teda tá "najlepšia slivka"?

Podľa mňa je to tá, ktorú som jedol ako malý chlapec u suseda na záhrade. Chutila vynikajúco, hlavne preto, že potom nasledoval výprask a zakazovanie, ale na druhý deň už som ju musel ochutnať znovu (zakázané ovocie...).

Alebo tá, ktorej som zjedol na posedenie "na kilá" po celodennej cyklotúre v posledný horúci deň prázdnin v treťom ročníku na strednej. Bol to taký strom pri poľnej ceste niekde, kde sa zastavil čas...

Možno to bude "Šarišanka", ktorú som skúsil ako čerstvý absolvent "vysokej školy poľnohospodárskej" v starej záhrade v prdeli sveta niekde pod Čergovom (Bardejov)...

Alebo to bude niektorá z tých 11 novodobých sort, ktoré som si vysadil za posledné dva roky na svojej rozľahlej záhrade a teraz čakám "zázraky"...

No, veď uvidíme.

Urmo, Bardejov (SK).

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 13.1.2011 13:03

Nu,  Vám přišla diskuze více jako odborná debata o PPV než o zkušenosti s tou kterou odrůdou. Ten Váš je milý - jako próza od Fr. Hrubína. Ale to je dobře, i takové sem patří, byť o odrůdách vypovídají málo.
   Nicmíéně, podobné zážitky lahodného zakázaného ovoce z dětských let a jinošských výletů má většina z nás. Měl jsem možnost se po letech do některých těch zakázaných zahrad vkrást a vzít si toho úžasného ovoce rouby. Jaké pak bylo mé zklamání z úplně běžné chuti!  Aspoň jsem pochopil pana Borovce, když napsal Gottovi písničku: "Když jsem já byl tenkrát kluk..."

                     
host - 43.70 (?), 13.1.2011 20:06

Nejlepší trnky jsem koštoval tak před čtiřiceti lety. Tenkrát to byly Domácí, doma jsme jim říkali Karlátky. Na konci září až začátkem října kdy konce u stopky byly pěkně scvrklé, chuťově výborné, slaďoučké. Z těch by byla slivovička. I nyní jsou takové ale tenkrát nějak chutnaly víc, jak píše p. Vysloužil tenkrát všechno bylo tak nějak lepší zřejmě tím věkem. Ale není proč zoufat i nyní jsou dobré trnky, třeba Gabrovské nebo i několikrát diskutované Toptasty.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 14.1.2011 8:46

Je pravda, že Gabrovská patří mezi neprávem opomíjené odrůdy, chuťově se pravým švestkám prakticky vyrovná. Podobně jako Čačanská rodna, Tuleu gras, Vaňkova, aj. Bohužel, jejich tolerance k šarce mi nepřijde tak úplná.

                     
host - 59.106 (?), 14.1.2011 14:57

Je to tak. Všechny jmenované jsou kvalitní, ale jak píšete, až na tu šarku. Vaňkovu jsem zatím nechutnal, čekám na první ůrodu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika