Chcem rozšíriť svoj sortiment sliviek -mám Topfirst, Toptaste, Hanita, Chrudimská a Těchobuzická - tak som niekoľko dní hľadal na internete ideálně odrody na jedlo, lekvár(povidla) a slivovicu do trochu vyššej nadmorskej výšky- cca 400m.n.m. a horšej pôdy. Zdrojom boli diskusie tu, údaje predajcov a zaujímavá správa z grantového výskumu VŠUO Holovousy "Výzkum pěstitelských a zpracovatelských charakteristik nových odrůd slivoní"
Do finálneho výberu sa dostaly: ako jasná jednnotka Anna Späth, ďalej Gabrovská, Valjevka a s otáznikom Haganta (málo dostupných informácií).
Zaujímavá je Elena, ale veľmi neskorá, obávam sa, že vo vyššej polohe riadne nedozreje, Tuleu Gras, ktorá je ale popisovaná ako náročná na pôdu a vlhkosť-oboje nemám. Z tých, ktoré mám, je najviac chválená Chrudimská. S TOP-kami je zatiaľ málo skúseností. Hanita je v diskusiách chválená, ale čo sa spracovania týka, v uvedenom výskume nedopadla dobre.
Ešte ma zaujali skoré slivky-Hermann, Carpatin -neviem ale, ktorej z nich dať prednosť. Hermann je o týždeň skôr...
Čo sa týka odolnosti k šárke, zarazil ma veľký rozdiel medzi údajmi jednotlivých predajcov, napr. Gabrovská je niekde popisovaná ako rezistent, inde ako tolerant a ešte inde ako čiastočne citlivá a nedoporučovaná. Ťažko sa v tom vyznať- verím ale predovšetkým zdrojom zo šľachtiteľských ústavov(napr. "Výběr odolných genotypů slivoní k šarce", VŠUO Holovousy).
Prajem príjemné čítanie a teším sa na vaše názory a komentáre.