Lipnická švestka
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?) 19.8.2017 16:27
On je velký rozdíl podle toho, k čemu chceme švestky používat. Pominu-li u nás nepěstovatelnou Domácí, na knedlíky a koláče není nad Katinku, při zakousnutí do syrové máloco překoná Hanitu, na kvas je asi Durancie bezkonkurenční.
Neumím si dost dobře představit efektivní vedení většího množství vysocecukernatých kvasů ve "venkovních prostorách" v pozdním podzimu a začátkem zimy.
To je moje múra. Do vytápěných místností kvas nesmí, ve stodole nekvasí.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 19.8.2017 16:27
On je velký rozdíl podle toho, k čemu chceme švestky používat. Pominu-li u nás nepěstovatelnou Domácí, na knedlíky a koláče není nad Katinku, při zakousnutí do syrové máloco překoná Hanitu, na kvas je asi Durancie bezkonkurenční.
Neumím si dost dobře představit efektivní vedení většího množství vysocecukernatých kvasů ve "venkovních prostorách" v pozdním podzimu a začátkem zimy.
To je moje múra. Do vytápěných místností kvas nesmí, ve stodole nekvasí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.9 (?), 19.8.2017 17:05
Celé generácie našich predkov pripravovali kvasy z durancií a domácich sliviek nikdy ich nemali vo vykúrených priestoroch a čuduj sa svete ovocie vykvasilo. Ja osobne mávam kvas v nevykúrenej garáži bez okien s plechovými dverami zbieram od cca začiatku septembra (prvé bystrické) do nejakého prvého oktobrového týždna (posledné durancie). Priznám sa nikdy som nemeral teplotu v miestnosti dokonca ani cukornatosť ovocia a ani zostatkovú cukornatosť. Pálievam obvykle v prvej polovici decembra a výsledok je čuduj sa svete v podstate +- rovnyký každý rok. cca 9-11l 51-52%/100l kvasu. Bez prídavku cukru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.9 (?), 19.8.2017 18:15
Garáž nemám ako súčasť domu ale volne stojacu na pozemku. ono bude asi rozdiel aj v garáži z plechu dreva alebo zo 40tky kvadru ako mám ja. Garáž však nepoužívam na parkovanie auta. A prakticky od dosypania posledných sliviek až po odvoz do pálenice vlastne ani do garáže nechodím. Ale to už je mimo hlavnej témy Lipnická švestka. Môjmu bratrancovii z Vysočiny údajne tento rok zaplodila a chystal sa ju zmiešať s ringlotami zelenými a althanovími. Neviem však už v akom pomere. Každopádne som zvedavý na výsledok
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.250 (?), 19.8.2017 20:13
Historické okénko:
------------------------------------
Můj děd taky zkvašoval švestky, samozřejmě v té době jen Domácí a až po prvních mrazech. Švestek které spadly dřív si ani nevšimnul.
Měl na to takové rčení, že to pohnojí stromy a potěší polní zvěř a že to jsou jen "padanky" se kterými nemá smysl ztrácet čas...
Určitě by do sudu nedal nic co by nepřešlo mrazem a nesetřepal ze stromů.
A tuším, že i v případě sušení a výrobě povidel postupoval stejně. Na nějaké rané ryngle, pološvestky, pravé špendlíky neměl čas a ani motivaci - měl jen na mls nebo pro kuchyňské zpracování pro babičku.
Bylo to dáno tím, že to byl sedlák a ne nějaký lihovarník. Švestek měl v té době více než sena, brambor, obilí a dalších potřebnějších výpěstků, tak vůbec neměl důvod nějakou lihovou výtěžnost, zbytkovou nevyužitelnost cukernatosti řešit. Vůbec mu nevadilo, že velké množství cukrů skončilo ve výpalcích na hnojišti..
Proč taky když se švestky do stodoly svážely na žebřiňáku a vždy něco vykvasilo a "nateklo" z toho něco...
Ale i tak se snažil aby aspoň něco z toho měl v teple. Nebo něco během "zpracování" do "oné teplé" místnosti ze zimy stěhoval...
(V teplém chlévě nikdy nic neměl. Jeho dřevěné V-kádě nešly nijak hermeticky uzavřít...).
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
Fiala_petr - (31) - 9.161 (?), 20.8.2017 17:15
Loni na podzim jsem dostal zásilku(v krabici zabalené 4 ks na podnožích St. Julien A, jeden den jsem namočil kořeny do vody, na jaře zakrátil rozvětvení a nyní mají bohaté přírůstky, které jsem už 2x zakracoval. Rostou sice občas neukázněně, ale dá se to vytvarovat. Tímto chci poděkovat firmě Chovanec v Lipníku n. B. za vzornou zásilku a těším se na úrodu. Petr z Frýdku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.1 (?), 29.1.2018 17:43
Děkuji za uznání, když se někdo stromkům věnuje tak je výsledek vidět. Horší když někdo stromky nasadí a pak se nestará, zvlášť když je sucho. Chovanec Miroslav
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.122 (?), 18.2.2018 20:03
Zakládám zahradu, mám Durancii, Toptaste a Hanitu.Bydlím v Beskydech, výška 500m, a tak chci koupit Lipnickou na myrobalánu. V jakém pořadí byste zmíněné švestky hodnotili? Víte o o nějaké ještě lepší?
Honza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|