Lipnická švestka
|
|
|
|
|
|
|
casino - Bronzový Zahrádkář (70) - 54.241 (?) 22.7.2017 11:21
Lipnickou mám také třetím rokem. 7ks na dvou stanovištích. Všechny se chytly, přírustky podobné jako ja jiných trnkách. No, akorát habitus se mi moc nelíbí...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.101 (?), 23.7.2017 12:10
Lipnické mám čtyři kusy, třetí rok po výsadbě první plody. Stromky byly kvalitní a přírůstky min. 60 cm. Letošní přírůsky jsou už 50 cm, chyba bude jinde.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 18.8.2017 21:35
Je to tak s tou lipnickou i u nás.
Podraz na pěstitele klamavou reklamou!
Dobře, že jsem stromků nevysadil více!
Nemám zájem o vysoků sladkost bez chuti a aroma.
Jana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 19.8.2017 10:49
Já to tedy docela chápu a na šlechtitele bych se vůbec nezlobil. Přece nebude autor nadávat na vlastní odrůdu! Přinejmenším marketingově zvládl pan Chovanec kampaň na jedničku. Nabídnul odrůdu, která dozraje (na rozdíl od durancií) dřív a všude, která (na rozdíl od durancií) jde od pecky, která se nejsladším odrůdám (včetně durancií) vyrovná v cukernatosti. Je to snad nepravda? Navíc - šlechtitel nabídnul dostatek sadbového materiálu, takže kdo chtěl, stromek dostal. Kde jsou naše renomované šlechtitelské ústavy se svými Vítky, Amátkami? Každoročně chrlí nové odrůdy jablek, které rostou stejně, vypadají stejně a chutnají stejně. Švestky je nezajímají. Supermarkety o slivoně nemají moc zájem, prodejnost oproti jablkům je zlomková. Bodejť, kdo by ty polozralé lepotice bez chuti kupoval...
Lipnická byla deklarována především jako vhodná palírenská odrůda. Amatérští výrobci slivovic zakládající švestkové kvasy - na rozdíl od opovrhovaného lihovaru R.J. - ovoce futrují řepným cukrem v řádu kilogramů na 100 l. Co lepšího si můžem přát, než možnost nahradit onen cukr v sudu s voňavými, ale jen průměrně sladkými Hanitami, Wangheimkami, mimořádně sladkými plody Lipnické?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.250 (?), 19.8.2017 11:55
...Podraz na pěstitele klamavou reklamou!
Dobře, že jsem stromků nevysadil více!
Nemám zájem o vysoků sladkost bez chuti a aroma...
Názorný příklad, že ideální švestka existovat nebude.
A taky, že sto lidí - sto chutí nebo že nejde vyhovět všem.
Ale co mě zaráží je to, že někteří napadají šlechtitele za to, že splnil co sliboval. Těžko čekat od ovoce s tak extrémní cukernatostí, že nebude chutnat jako "řepný cukr"...
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.250 (?), 19.8.2017 15:34
Edit:
Ideální švestka, aspoň podle mého názoru a s hlavním přihlédnutím pro destiláterské účely existuje! A tou je právě ta Lipnická.
*
Neumím si dost dobře představit efektivní vedení většího množství vysocecukernatých kvasů ve "venkovních prostorách" v pozdním podzimu a začátkem zimy.
(Všechny, cukernatostí srovnatelné odrůdy - Durancie, některé Topy, něm. novošlechtění, zdravé Domácí, Anna Späth apod. jsou velmi pozdní).
A pokud někdo konzumuje švestky i v syrovém stavu, určitě ocení hlavně ranější odrůdy a ke konci sezony může být už švestek i přejeden...
Jenže ty ranější odrůdy moc cukru neobsahují tak se k jejích smysluplnému využití přímo nabízí jejích mix s tou Lipnickou.
*
Co si budeme nalhávat - komu by se chtělo trápit se s destilacemi nízkoalkoholických kvasů když bez speciálních postupů a péče výsledky většinou nejsou dobré.
Proto se v domácích podmínkách přicukřuje, vrácejí se zpět některé frakce apod., což je pro oficiální výrobce příliš drahé nebo legislativně omezeno - tak to dělají jako R.J., (u některých nebo většiny??), svých destilátů - přídavkem lihu...
(Tím ale samozřejmě nemyslím výrobu levných konzumních lihovin na bázi řezání pravých destilátů v nejrůznějších poměrech lihem nebo dochucování umělými aromaty, ale přídavek lihu před nebo během destilace. V tom případě jde o dosažení ideálních destilačních poměrů a větší využití aromatického potenciálu ovoce)
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|