Děkuji za příspěvek a těší mě, že i takový odborník jako vy pane Vysloužile se zapojil do této diskuse. Pro upřesnění. Jedná se o špendlík katalonský - 5-ti letý, alespoň 5 let ho mám zasazený, předtím nevím jestli byl 1-nebo 2 letý, když jsem ho sadil... Samozřejmě ho pěstuji kvůli plodům, ne jako slunečník na zahradu :)
A souhlasím s vámi, že lepší neřezat než řezat moc a blbě... Jiné stromy (durancie a meruńky) co jsem neřezal vůbec plodí moc a krásné ovoce...
Nicméně, teď bych se rád naučil řezat a řezat správně :)
Včera jsem znovu obcházel stromek a na základě zdejších příspěvků si všiml větví, které by bylo zřejmě lepší odřezat. Nicméně se zase obávám, abych takovým to zásahem plodnost neoddálil o další roky...
Ještě připomínka, tento špendlík má být cizosprašný a kromě meruńky a durancií v blízkosti není jiný opylovač (althanovu renklodu si teprve pěstuji). Především tímto si vysvětluji dosud malo plodnost (loni asi 5 plodů, které dozráli) letost je (bylo) plodů v desítkách, ale řádí na nich pilatka, tak probírkou jsem musel odstranit aspoň 2/3.
Za předpokladu, že světla je relativně dost a strom si nějak poradí, je zasádní problém to, že strom nemá 4 kosterní větve, ale spíše10-12 průměrných? Děkuji.