Laický dotaz ohledně řezu slivoní

host - 157.239 (?)
19.5.2015 10:43

Pro s.82-dokud se nezorientujete v zákl.pojmech-např.kotlovitá koruna, kosterní větve a jejich ideální úhel odklonu, terminál... je to-při úctě k Vašim jiným kvalitám-házení hrachu... Někdy ta nejsilnější kost.větev nemusí být pro budoucnost stromu ta nejlepší-obzvlášť když se žene za sluncem. Neplést s terminálem! Pro lepší představu rozložení 3-5 kosterních větví prvního-ale i následných pater, si nakreslete kružnici a rozdělte její plochu na stejné díly. Dělící úsečky znázorńují kost.větve a jejich správné rozdělení. Totéž máte vidět při pohledu z pod stromu či shora. S.P.,Ch.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 19.5.2015 7:50

a které 4 kostrní větve tedy ponechat? ty nejsilnější? ...jestli jste dal na moji radu a ty svoje nůžky zahrabal do hnoje, tak je tam nechte. Máte hezké stromky, žádné prošmykávání nepotřebují.

Ta moje rada s tím hnojem nebyla správná, ty stromky máte pěkné a jestli dosud málo plodily, tak to nebylo střihem, ale něčím jiným, možná i tím, že jsou stromky ještě mladé.

host - 157.239 (?), 19.5.2015 10:43

Pro s.82-dokud se nezorientujete v zákl.pojmech-např.kotlovitá koruna, kosterní větve a jejich ideální úhel odklonu, terminál... je to-při úctě k Vašim jiným kvalitám-házení hrachu... Někdy ta nejsilnější kost.větev nemusí být pro budoucnost stromu ta nejlepší-obzvlášť když se žene za sluncem. Neplést s terminálem! Pro lepší představu rozložení 3-5 kosterních větví prvního-ale i následných pater, si nakreslete kružnici a rozdělte její plochu na stejné díly. Dělící úsečky znázorńují kost.větve a jejich správné rozdělení. Totéž máte vidět při pohledu z pod stromu či shora. S.P.,Ch.

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 130.35 (?), 19.5.2015 13:04

Toto je mi nyní jasné, takže zase takové házení hrachu to neníwink

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 19.5.2015 17:50

Já tedy nevím. Strom, který je olistěný a při tom je přes něj normálně vidět, nepovažujin za přehoustlý. Nechte švestku zaplodit a jestli se Vám budou plody líbit a chutnat, neřeště to. Nebo kvůli čemu vlastně pěstujete ty stromy?

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 130.35 (?), 20.5.2015 7:37

Děkuji za příspěvek a těší mě, že i takový odborník jako vy pane Vysloužile se zapojil do této diskuse. Pro upřesnění. Jedná se o špendlík katalonský - 5-ti letý, alespoň 5 let ho mám zasazený, předtím nevím jestli byl 1-nebo 2 letý, když jsem ho sadil... Samozřejmě ho pěstuji kvůli plodům, ne jako slunečník na zahradu :)

A souhlasím s vámi, že lepší neřezat než řezat moc a blbě... Jiné stromy (durancie a meruńky) co jsem neřezal vůbec plodí moc a krásné ovoce...

Nicméně, teď bych se rád naučil řezat a řezat správně :)

Včera jsem znovu obcházel stromek a na základě zdejších příspěvků si všiml větví, které by bylo zřejmě lepší odřezat. Nicméně se zase obávám, abych takovým to zásahem plodnost neoddálil o další roky...

Ještě připomínka, tento špendlík má být cizosprašný a kromě meruńky a durancií v blízkosti není jiný opylovač (althanovu renklodu si teprve pěstuji). Především tímto si vysvětluji dosud malo plodnost (loni asi 5 plodů, které dozráli) letost je (bylo) plodů v desítkách, ale řádí na nich pilatka, tak probírkou jsem musel odstranit aspoň 2/3.

Za předpokladu, že světla je relativně dost a strom si nějak poradí, je zasádní problém to, že strom nemá 4 kosterní větve, ale spíše10-12 průměrných? Děkuji.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 20.5.2015 14:39

...je zasádní problém to, že strom nemá 4 kosterní větve, ale spíše10-12 průměrných?

Třebaže nevím, co jsou to průměrné větve, zásadní problém to není.

Nicméně, teď bych se rád naučil řezat a řezat správně

Řezat umí každý, kdo udrží v ruce pilku a dokáže s ní tahat sem a tam. "Řezat správně" - te je neuchopitelný pojem. Nikdo soudný nebude tvrdit, že od nynějška umí řezat správně. Mnohdy sám strom  ukáže, že jsme měli řezat jinak. Snad u výchovného řezu platí jakási pravidla a šablona. Později je to hlavně  o citu jak dokázat udržet rovnováhu mezi růstem, plodností, kvalitou plodů a vzdušnou korunou. Například u většiny třešní na ptáčnici je nejlepším řezem žádný řez. Jindy velmi záleží na odrůdě, podnoži, poloze či půdě. Tatáž odrůda na stejné podnoži může vyžadovat v různých lokalitách zcela jiný přístup (i k řezu). Takže spíš než naučit se řezat správně je možné pochopit zákonitosti růstu a plodnosti, apikální dominance, aj.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 19.5.2015 18:18

Přikláním se k názoru MV. Vykašlete se na kreslení kružnic a měření odklonu. Ty stromy obrostlé jsou a měly by plodit. Možná jste jen nedočkavý po úrodě.

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 130.35 (?), 20.5.2015 7:42

Děkuji, je to přesně tak, nedočkavý po úrodě :) Proto už mi nejde ani tak o ideální tvar, ale spíše, aby stromek pořádně zarodil crying

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 20.5.2015 8:05

Podle mne byste měl trochu méně upřednostňovat teorii. Dám příklad. V mnoha příručkách se píše, že přirozený tvar stromu je pyramidální koruna s výrazným terminálem. Jenže to platí jen pár roků po vysazení. Až pojedete někam autem, podívejte se na staré stromy (věnovat se řízení!) u silnic. Žádný z nich nemá terminál, je to chaotická změť větví a stromům to evidentně vyhovuje, kvetou jak o závod.

Píšete, že jste stromek obhlížel a něco byste uřízl. Měl byste si položit otázku, zda je pro to důvod. Je ta větev nevhodná? Roste kolmo do koruny? Konkuruje si s jinou větví? Prostě si to musíte promyslet a zdůvodnit, ne se jen snažit aplikovat teoretická schemata, počítat výhony a měřit odklon.

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 130.35 (?), 20.5.2015 10:06

Souhlasím, teď už to taky tak vidím...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024