Jaký druh švestky na slivovici?
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?) 25.10.2010 13:41
Můj člověk... (nepřislazujete)
Trochu bych varoval před přílišnou glorifikací nových pozdních odrůd jako Toptaste a jejich vysazování po hektarech. To, že někomu zaplodila dobře a a kvalitní sladké plody, ještě nemusí znamenat, že tomu tak bude každoročně ve všech polohách. Zdaleka ne všechny slivoně jsou na prostředí plastické tak, jako pravá Domácí. Máte-li někdo dobrou zkušenost, připište, prosím, taky polohu a co se tam jinak daří (samotná nadm. výška může být matoucí). Pomůže to při výběru.
Sám Toptaste nemohu hodnotit, zatím neplodila, ale šarku na listech u ní mám. Docela zajímavě se v naší studené poloze jeví velmi pozdní Presenta. Tvrdší plody, dlouho drží na stromě sladká chuť a snad tolerant. Na dělání závěrů to chce víc úrod.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 254.15 (?), 13.9.2007 15:04
Dík panu Zavřelovi za příspěvek, Jojo bude asi nejjistější i s ohledem na to, co píšete výše, že Hanita by možná mohla trpět houbovými chorobami, což je u nás také problém. Lokalitu v údolí Ponávky jste určil přesně. Milena P.
|
|
|
|
|
|
|
Václav Kočtař - (1) - 112.72 (?), 30.10.2011 23:18
Dobrý den,
píšu Vám také o radu při přesné lokaci dřeviny. Jsem začínající pěstitel a budu vysazovat nové stromy (kadlátky). Šárku co vím, tak předchozí kadlátky neměly. Naše zahrada je na okraji Prostějova osluněná převážně odpoledním sluncem na rovině, 239mnm, hranice mírně teplé a teplé klimatické oblasti v srážkovém stínu drahanské vrchoviny. Byl bych moc rád za radu jakou odrůdu vysadit na zahrádku. Plody budou použity hlavně na slivovici. Mockrát děkuju.
Václav Kočtař
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.28 (?), 18.10.2010 15:03
Právě minulý týden jsme koupili švěstku Katinku a to proto, že na štítku bylo napsáno, že jde snadno od pecky.Nic bližšího jsme se nedozvěděli a proto prosím o sdělení, zda je to opravdu pravda, jestli je to opravdu česká švestka a jestli je sladká. Moc děkuji. Vaše partnerka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.217 (?), 25.10.2010 8:53
Katinka nie je ceska odroda... a sladkost... hm, zalezi kolko bude tepla a v akej lokalite... na co to chcete? Lekvar, zavarat, knedliky? Ked odpeckovat, tak manzel je asi odstaveny od slivocice alebo super fajnsmeker slivovice zbavena kostok... xsi...ja Vam posepnem odrodu Toptaste, v sladkosti neprekonana... a odolna sarke... nemecka odroda najnovsej generacie...
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 25.10.2010 13:21
Začal jsem pomáhat otci při pálení před 55 lety, uslyšel jsem mnohá hodnocení, sám pálím většinou směs durancie/domácí švestka, sem tam hruška a špendlík.Teď mám i Stanley, Hagantu a Toptaste na zkoušku.Snad se dočkám i jejich destilátu.Zásadně nepřislazuji a jen hodnotím ročníky.Letošní úroda je velmi skromná, kvalitativně se na ni ale těším. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 25.10.2010 13:41
Můj člověk... (nepřislazujete)
Trochu bych varoval před přílišnou glorifikací nových pozdních odrůd jako Toptaste a jejich vysazování po hektarech. To, že někomu zaplodila dobře a a kvalitní sladké plody, ještě nemusí znamenat, že tomu tak bude každoročně ve všech polohách. Zdaleka ne všechny slivoně jsou na prostředí plastické tak, jako pravá Domácí. Máte-li někdo dobrou zkušenost, připište, prosím, taky polohu a co se tam jinak daří (samotná nadm. výška může být matoucí). Pomůže to při výběru.
Sám Toptaste nemohu hodnotit, zatím neplodila, ale šarku na listech u ní mám. Docela zajímavě se v naší studené poloze jeví velmi pozdní Presenta. Tvrdší plody, dlouho drží na stromě sladká chuť a snad tolerant. Na dělání závěrů to chce víc úrod.
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.130 (?), 2.11.2019 15:56
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako hodnotíte vaše tri slivky a postrehy čo sa týka pestovania, chuti a pálenia? Ďakujem
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.217 (?), 25.10.2010 9:49
Katinka dozrieva prilis skoro aby mohla mat velku cukornatost, dozrieva koncom jula, slivovicove slivky a na lekvar dozrievaju az v septembri, zaciatok oktobra... Katinka je Nemecka odroda, od nej je uz dalsia generacia sliviek...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|