Dobrý den. Před pár lety jsem řešil podobný problém, i když z jiného důvodu. Vysazoval jsem menší sad švestek a chtěl vyzkoušet i pár novinek. Pěstuji následující odrůdy. Čačanská lepotica, Domácí, Gabrovská, Hanita, Jojo, Stanley, Valor. Jsou i další odrůdy, které mám vysazeny, ale tyto v loňském roce přinesly nádhernou úrodu. Zvažoval jsem, že je do bečky budu dávat jednotlivé odrůdy, ale nakonec jsem je dal dohromady. Výsledkem byl naprosto bezpoblémový kvas a přepychová slivovice. Vše zakvašeno kvasinkami, mimo jiné i pivovarnickými. Sám majitel pálenice se nabídnul, že ode mne pár litrů koupí. Tím chci jen za sebe potvrdit dřívější příspěvek MUDr. Vysloužila, že na pálení je pravděpodobně dobrá každá švestka. Ale velmi důležitá je veškerá péče o tyto stromy a taky péče o samotný kvas. A na závěr ještě napíšu, jak to nedávno nateklo. Ze 100 litrů kvasu 14,8 litrů perfektní slivovice 64%. Opravdu. Letos na jaře budu vysazovat další sad a tam bude Čačanská rodná, Valjevka, a Gabrovská. Přeji všem pohodu. Stanislaw:-)