Herman

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?)
14.8.2021 10:49

Krk na to samozřejmě nedám, ale vzhledem k tomu, že uvádíte stejnou nadmořskou výšku jako u mě a lepotice tady taky začínají padat, navíc plody na fotkách mají zelenou dužninu, tak by to lepotice být mohla. Tabulka z Jukky je hezká, avšak Tegera by měla zrát po Katince nebo s ní a osobně žádnou Zelenou renglódu ranou neznám. Zelená rengloda zraje vždy tady u mě až po Čačanské lepotici. V normálních (dřívějších letech) zrála zde Čačanská lepotica kolem 10.8., letos o něco déle, v teplejšícj letech s časným začátkem jara zase o něco dříve. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 12.8.2021 13:50

Ta poslední fotka je nádherná, můžete jí zrovna poslat do nějaké pomologie. yes Hermanu je už dávno konec, ale netroufnu si odhadnout, co máte na fotkách. Když je Herman už úplně zralý a měkký, je u mě dužnina více do žluta, to jsou právě ty Hermany s nejlepší chutí, již dostatečně sladké a mírně aromatické. Jinak, co se týče letošní švestkové sezóny, tak je to dost velká bída. Oproti meruňkám, co dozrály v červenci, jsou současné švestky jen "vodnatá řidina". Na rozdíl od minulému roku je z nich nejchutnější Katinka, i když je taky dost "řidká". Zřejmě díky nadměrným srážkám. Hodně špatné jsou první lepotice, ale i Topfirsty a Topfive.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 12.8.2021 16:52

Na Vašich fokách bude nejspíš Čačanská lepotica. 

host - 220.222 (?), 13.8.2021 14:13

Díky za reakci. Podle jukka.cz by čačanska lepotica měla zrát až koncem sprna. Letos díky studenému jaru se tomu skoro blíží, ale v teplých letech zraje i na konci července. V příloze posílám i habitus stromu. Šářka mu dává co proto a každý rok padne za vlast i jedna větev. 

habitus stromu
habitus stromu

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 14.8.2021 10:49

Krk na to samozřejmě nedám, ale vzhledem k tomu, že uvádíte stejnou nadmořskou výšku jako u mě a lepotice tady taky začínají padat, navíc plody na fotkách mají zelenou dužninu, tak by to lepotice být mohla. Tabulka z Jukky je hezká, avšak Tegera by měla zrát po Katince nebo s ní a osobně žádnou Zelenou renglódu ranou neznám. Zelená rengloda zraje vždy tady u mě až po Čačanské lepotici. V normálních (dřívějších letech) zrála zde Čačanská lepotica kolem 10.8., letos o něco déle, v teplejšícj letech s časným začátkem jara zase o něco dříve. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.7.2022 18:11

I v této zimě už padají zralé Hermany. 

Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 13.7.2022 15:05

Nikdo nepěstuje Herman? První švestky v sezóně? Na to, že se jedná o slívu, dužnina je poměrně pevná a dobře odlučitelná od pecky. Chuť větších plodů mě vždy ohromí.  

Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman

host - 234.248 (?), 13.7.2022 18:43

Herman... je první, je dobrá, tak se dá něco přehlédnout. Z mé zkušenosti přeplozuje, monilie, padá okamžitě při dozrání, ale jak jsem psal... je první. Když se budu rozhodovat pro červencovou slivoň, počkám cca.10 dní na Katinku. Jirka PDY

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 14.7.2022 15:38

Copak o to, čekat můžeme klidně až do září, ale možnost švestek zrajících letos v první polovině července tady je a bude. Dozrály samozřejmě i Ruth Gerstetter. Nejdou tak dobře od pecky, dužnina trochu rozbředlejší, chuť příjemně navinule ovocná, pro mě osobně velice chutná, svěží. HERMAN je ale král. Pevnější dužnina a leckdy delikatesní chuť. Sladší než Ruth Gerstetter, i švestkovitější. Při takovém množství plodů je to úžasné. Jako první švestky v sezóně hodnotím kladně i Ruth Geerstetter, to se na mě nezlobte.

Ruth Gerstetter (uprostřed 4x)  Herman po stranách
Ruth Gerstetter (uprostřed 4x) Herman po stranách
Herman nahoře, Ruth Gerstetter dole
Herman nahoře, Ruth Gerstetter dole
delikatesní Herman
delikatesní Herman
delikatesní Herman
delikatesní Herman
delikatesní Herman
delikatesní Herman

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.7.2023 14:22

Herman letos s vybarvováním nespěchá.

Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.7.2023 15:24

Dozrávání nejranějších meruněk se opožděné nezdálo, ovšem takový Herman najel do starých kolejí dozrávání po 15.7.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz