Herman



                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?) 
24.7.2023 13:44

HERMAN (Carská x Ruth Gerstetter) v průběhu času.

Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 26.7.2023 15:45

Od starodávných chuťovek "zpátky na zem" k Heřmanovismiley. Musím uznat, že na to kolik na něm bylo plodů, je kvalita velmi dobrá, to se musí nechat, přesto, že tam žádná staroslavná chuťová nadstavba není. 

Herman
Herman
Herman
Herman
                     
host - 213.137 (?), 26.7.2023 20:28

Pěkná úroda yes, já mám z letních jen Lapoticu - začíná teprve modrat, ten Herman se mi líbí když vyplní tak dlouhé okno než začne zrát Lapotica až v srpnu a u ní stejně na jídlo jsem vybíral ty samostatné plody na haluzi jsou chuťově lepší sladší, ty shluky švestek kterých je většina šly po postupném setřepání do bečky. MH

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 27.7.2023 12:04

Co bychom si bez pana MH počali. Já i pan 11.211. Pokud si chcete na nějakých švestkách pochutnat, pane MH, tak bych zvolil nějakou starou odrůdu, popřípadě z těch nových Katinku, Hanitu, Topfive, ale například ta ELIÁŠOVA to je lahodná pochoutka. Otázka je, kolik toho lze z takových odrůd vypěstovat s šarkou v "zádech". Letos je projevů na listech hodně, tak nezbývá, než věřit, že zůstane jen u toho.

Herman
Herman
                     
host - 213.137 (?), 27.7.2023 17:50

Se mnou stejně jako beze mě. S těma pár odrůdama co mám žádné divadlo nebude. Několik švestek i rynglí mám přiroubovaných, většina roste slušně i když jsou listy hodně šarkovité. Nejspíš příští rok by mohly některé kvést, nejranější mezi něma však zůstane asi Lapotica, takže bych toho Hermana i zkusil. MH

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 28.7.2023 9:15

To není pravda. Vidíš sám, jak to tady vypadá, diskuse k odrůdám žádná. Pan 11.211(49.56) by toho bez tebe už dávno nechal. Šarkovité listy jsou na Hermanu asi všechny, na plodech a v nich ani stopa. Předpokládám, že se starými odrůdami z Holovous to bude horší. Smeknout před Hermanem musím i v tom, že i přes velké množství plodů není snad žádný "jalový". V tomto ohledu má Herman lepší výsledky než Katinka, která je sice aromatičtější, ale v některých letech byla chuť hodně nevyrovnaná. Lepotice mám rád, ale často mohou zklamat v kvalitě. Hlavně ve vyšších polohách, někdy i tady.

                     
host - 5.38 (?), 28.7.2023 11:38

Zvažuji na podzim pořídit Herman na podnoži ZR /zelená ryngle/. Nechci mít velký strom jako na myrobalánu. Je to vhodná podnož?

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 28.7.2023 13:45

Musíte to důkladně zvážit a pročíst si zde na fóru všechny dostupné informace o této odrůdě. Hlavně o zkušenostech ve vyšších polohách. Mně osobně kvalita plodů vyhovuje. Co se týče podnože mám Herman na myrobalánu, ale díky vysokým úrodám to není s růstem tak strašné. Myrobalán je pořebná podnož díky hlubším kořenům a tím větší odolnosti na sucho, které je zase tento rok nepříjemné. Na ZR mám Čačanskou ranou a sice rostla zpočátku pomaleji, ale teď už je také dost velká, jistě hlouběji kořenící. Nepodrůstá, kdežto myrobalán ano. Ještě bych dodal, že například u Hermanu byl propad díky suchu minimální. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika