Dušičková - legenda nebo skutečnost
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 22.10.2015 18:35
To si asi mimo Standy myslí všichni. Ale pravda taky je, že moje Domácí švestky by takhle dlouho nevydržely.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.106 (?), 20.10.2015 22:24
Pane 147.46, ale tohle není nová odrůda, to je ojedinělý starý strom na soukromé zahradě po které pobíhá hladový pes a jen pár větviček přesahuje přes plot.
A nechtějte po "genofondu", aby mapoval všechny švestky v čechách. Pokud jim někdo nedá tip na dostatečně odlišnou krajovou odrůdu, tak bez toho aby konkrétní strom viděli 4×ročně po dobu několika let, tak nepoznají jestli to už v genofondu mají (těch je 236), nebo je to další genový zdroj, který je potřeba přenést ve dvou exemplářích do prostorového izolátu genofondového sadu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.106 (?), 20.10.2015 22:42
Ano, zdravou - to jste trefil hřebíček přímo na hlavičku. Mne by lákalo, vzít si z té švestky rouby, ale testování na PPV, PDV, PNRSV, CLSV a ApMV stojí každý 120,-Kč/vzorek. Dále pak test na ESFY dalších 750,-Kč. Když to posčítáte, tak je takovýto jeden stromek dražší než novinky slivoní zasílané z německy mluvících zemí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.252 (?), 21.10.2015 19:33
300metrů nad mořem: Stanely jsem setřepával ještě 10.10. což je jistě velmi pozdní rekord, ale vlivem sucha nechtěly samovolně padat i když měly scvrklé konce u stopky. 17.10. jsem pracně setřepával ještě z části silně držící President abych stihl vhodně doplnit bečku s kvasem a také Tophit. President se jevil jako vcelku JEN polozralý, obrovské štavnaté velmi tvrdé plody a nákyselné. Ze zvědavosti jsem změřil cukenatost Presidenta optik. refraktometrem a byl jsem šokován, málem nestačila stupnice... President měl 31% Brix!!!! což je zatím úplný rekord ze všech švestek a měření. nejvíce měl zatím Stanley kolem 25%Brix. Jsem si jistý, že část plodů President by vydržela na stromě do počátku listopadu i déle, ovšem postupně napadána monilií.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.106 (?), 22.10.2015 20:15
Ano, o tom je toto vlákno. Já jsem svoje modré ovoce sklízel ve zralosti pro užití v jedné malé soukromé pekárně a tedy v jakosti, aby to z těch slíváku nevytelko, aby se to pekaři nematlalo po rukách jako přezrálé bláto a zároveň to mělo plnou chuť a dost cukrů oproti nákupu z velkobchodu. Takže nemám srovnání (mimo pár plodů ponechaných na mlsání) s odrůdami na jedné ze svých zahrad (cca 10 minut jízdy daleko), která má + 3 m stejnou nadmořskou výšku.
V podstatě podle škod ptactvem na mých švestkách a na diskutovaném stromě, musel tento začít vybarvovat v termínu, kdy už tažné ptactvo odtáhlo. Tedy až po Hagantě a současně s Presentou. Škoda, že na tom nejsem časově natolik dobře, abych mohl projít celou vesnici a hledat další exemplář od daného klonu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 137.210 (?), 24.10.2015 21:48
Hm, zajímavý klon, moje Domácí si už zhruba měsíc pobublávají v sudech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|